01 Май 2024

Вие сте тук

В Турция вече се издава сертификат за "халал"

11.02.2013

Турският институт по стандартизация е започнал да издава сертификат за допустимост на продуктите съобразно изискванията на исляма (т.нар. халал), съобщава "Хюриет дейли нюз".


Институтът издава документи за предлаганите услуги халал от ресторанти, магазини и хотели, които се съобразяват с нормите на ислямската религия. Оценката се базира на критериите, определени от Института за стандарти и метрология на ислямските държави.


Фабриките, ресторантите, кафенетата, пекарните, магазините, веригите за бързо хранене и хотелите може да кандидатстват за такъв сертификат. За издаването на такъв документ институтът детайлно инспектира не само предлаганата храна, но и характеристиките на даденото заведение, правилата за заетост, хигиенните условия.


Очаква се сертификатът и възможността за създаване на специални отделения за съобразено с повелите на исляма хранене в ресторантите и хотелите в Турция да насърчат туризма  от ислямски държави.


Според проучване от 17 януари Турция е на трето място в света като благоразположена към мюсюлманите туристическа дестинация. Всяка година броят на арабските туристи в Турция се увеличава, като миналата година 1,3 милиона посетители от арабски държави са били в Истанбул, което бележи скок от 54%.

 

Повече подробности можете да намерите в темата "Халален туризъм" на бр.8/2012 на THExperts

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed