03 Май 2024

Вие сте тук

Все още не знаем дали ще има спад на британски туристи през зимата

02.12.2011

България не се отличава от общата тенденция на спад на предварителните записвания за зимен туризъм. При нас също има намаление на предварителните записвания в по-малък обем и ако не се навакса в последния момент, ще имаме спад от английския пазар, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти след участието си в откриването на втория Международен форум на женското предприемачество. Той беше помолен да коментира опасенията на туристически бизнес за спад на записванията на туристи от Великобритания и Русия за зимен туризъм у нас.

Министърът се позова на данни на World Travel Market, според които записвания за зимен туризъм намаляват за Швейцария с 67 на сто, за САЩ с 80 на сто, за Франция с 50 на сто.

Сред причините за евентуалното намаляване на броя туристи от Великобритания министърът отбеляза и това, че по последни прогнозни официални данни доходите на британските домакинства през 2015 г. все още няма да са стигнали до нивата от 2002 г . Освен това, за да се гарантира устойчивостта на социалната система на Великобритания, се предвижда "изтегляне" на плановете за пенсионна реформа с осем години напред, за да може най-бързо да се стигне до възраст за пенсиониране 67 години за двата пола, отбеляза министърът.

Министерството подкрепя предложението "сезонните" хотели да плащат годишен данък само през сезона, в който са заети. Ние подкрепяме такова предложение, но тогава те няма да плащат върху 30 процента заетост, а върху реалната си заетост, която по време на сезона е 70 - 80 процента или повече, коментира министърът.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed