02 Май 2024

Вие сте тук

Великобритания и Ирландия запазват ограниченията за наемане на български работници

17.12.2011

Европейската комисия е получила досега уведомления от Великобритания и от Ирландия, че възнамеряват да запазят и след 31 декември 2011 г. ограниченията за достъпа на румънски и български работници до пазара на труда, съобщи Кристина Ариго, говорител на еврокомисаря по заетостта Ласло Андор, цитирана от Аджерпрес.

Уведомлението от Дъблин е получено от ЕК вчера, а това от Лондон - на 24 ноември, уточни Ариго.

Договорът за присъединяване от 2005 г. позволява на страните от ЕС-25 (страните основателки и тези, които са се присъединили до 1 януари 2007 г.) да ограничат временно свободния достъп на работници от Румъния и България до трудовите им пазари. Преходният период от общо седем години е разделен на три етапа - 2 плюс 3 плюс 2 години.

След изтичането на седемгодишния период предпазна клауза позволява една страна членка да въведе отново ограничения, ако съществуват тежки сътресения на трудовия й пазар или опасност от такива (както постъпи Испания на 22 юли тази година), напомня агенцията.

Австрия, Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия и Великобритания все още ограничават достъпа на български и румънски работници до своите трудови пазари.

Вчера европейският комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното включване Ласло Андор призова страните от ЕС, в които все още действат ограничения при наемането на работа на граждани на България и на Румъния, да отменят този режим.
Преходните мерки изтичат окончателно на 31 декември 2013 г.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed