05 Май 2024

Вие сте тук

Българя предлага розовото масло да се включи в промоционалната политика на ЕС

13.09.2011

Традиционно произвеждането от България розово масло трябва да бъде включено към промотираните от ЕС продукти в трети страни.  Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на  неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие, което се провежда от 11 до 13 септември във Вроцлав, Полша.

Темата на проведената дискусия  беше „ Европейските храни - промотиране на качеството и разнообразието”. Той даде като пример българския продукт при обсъждането на въпроса за обхвата на продуктите за промоция.  Министър Найденов каза, че неговото актуализиране трябва да бъде съобразено с потребностите на държавите - членки.

„България счита, че политиката на ЕС за промоция на земеделски продукти е ключова и представлява съществен елемент от Общата селскостопанска политика. Тя трябва да поддържа баланс между местната икономическа динамика, очакванията на европейските потребители и мотивирането на потребителите от трети страни”, заяви министър Найденов пред своите колеги.

Министър Найденов подчерта  значението на процедурата и управлението на промоционалните програми на национално ниво, тъй като се отчитат съответните приоритети на дадена държава-членка. България подкрепя увеличаване на съфинансирането от ЕС на 60%, в случай на промоция на продукти с голяма обществена значимост (както например такава възможност в момента е предвидена при промоцията на пресни плодове и зеленчуци в училищата).

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed