04 Май 2024

Вие сте тук

Българо-гръцки екипи полицаи ще патрулират в Солун и Кавала

11.07.2011

Съвместни екипи от гръцки и български полицаи ще дежурят в четири гръцки курорта в района на Солун и Кавала, посещавани от много български туристи, през летния туристически сезон от 10 юли до 21 август, съобщи БТА. Правилата, които регламентират участието на българските полицаи в съвместните екипи на територията на гръцките курорти бяха подписани днес от главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и от директора на гръцката полиция генерал-лейтенант Елефтериос Иконому. Подписването на документа стана в Главната дирекция на полицията в Солун. Това е бъдещето на нашето сътрудничество и по този начин ще се работи и след приемането на България в Шенгенското пространство, каза главен комисар Калин Георгиев. Единствено заедно можем да бъдем силни и ефективни в своята работа, когато за престъпността няма граници, добави той.

Според главния секретар на МВР това е продължение на една добра практика, чието начало бе поставено през зимата, когато през активния туристически сезон в Банско патрулираха заедно български и гръцки униформени полицаи. Резултатите според него са добри и той се надява сега да са още по-добри. Присъствието на смесените екипи е довело до намаляване на инцидентите с гръцки туристи в българския зимен курорт.

Калин Георгиев благодари на генерал-лейтенант Иконому за съдействието и предоставените условия за работа на българските полицаи. Те са шестима и ще работят на три смени заедно с гръцките си колеги. Българските служители са от областните дирекции на МВР в Смолян и Благоевград. Те владеят много добре гръцки език, както и гръцките им колеги владеят български език. Като основен проблем на българските туристи, посещаващи Гърция, главен комисар Георгиев определи непознаването на гръцкото законодателство, както и незнаенето на гръцки език. Затова ще им бъдат полезни и ще им помагат съвместните патрули с участието и на български полицаи.

Генерал-лейтенант Елефетериос Иконому заяви, че това сътрудничество може да бъде пример и образец и за останалите балкански народи. Общите усилия в борбата срещу организираната престъпност ще ни направят още по-силни, посочи той.

Генерал Иконому благодари на главен комисар Калин Георгиев за успешното сътрудничество и го увери, че колегите от България, които ще работят през активния туристически сезон в гръцките курорти, ще имат пълната подкрепа от страна на гръцките власти, за да изпълняват ангажиментите си, и ще се радват на същото гостоприемство, с което са били приети гръцките полицаи през зимния сезон в Банско.

Целта на съвместните гръцко-български патрули е да съдействат на българските граждани при престоя им в Гърция, да повишат чувството им за сигурност и спокойствие по време на почивката, заявиха двамата ръководители на полицията в България и Гърция. Този ефект вече се е почувствал през зимата в района на българския зимен курорт в Банско в резултат от присъствието на смесените българо-гръцки полицейски патрули.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed