03 Май 2024

Вие сте тук

България ще търси европейско финансиране за укрепване на свлачищата по Черноморието

18.11.2011

България ще търси средства за укрепване на свлачищата по Черноморието от Европейския съюз, каза днес във Варна зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николина Николова.

Тя проведе работна среща с кметове на общини от региона и експерти, посветена на интегрираната морска политика и Черноморската стратегия. Домакин на срещата бе областният управител на Варна Данчо Симеонов. Той уточни, че на територията на региона свлачищните райони са над 3 829 декара. Колегата му от Добрич Желязко Желязков допълни, че в областта има 43 свлачища и срутища, като най-голям брой са около Шабла и Каварна.

През следващата година трябва да бъде готова Националната стратегия за развитие на Черноморския регион, допълни зам.-министър Николова. По думите й в документа ще залегнат приоритетите, за които ще се търси финансиране от ЕС през следващия програмен период 2014-2020 година. Според Николова идеята е да се развие обща устройствена схема за развитие на цялото Чорноморие и укрепване на крайбрежието, която да важи и за другите държави от региона.

По думите й това, че има страни, които не са членки на ЕС, не е пречка, тъй като те могат да ползват други финансови инструменти на Евросъюза. ЕК е заделила средства за осигуряване на техническа помощ за разразботване на проекти за интегрирана морска политика, каза още Николова. Според нея страната ни трябва да се възползва максимално от този инструмент, за да има готови проекти, които да представи за финансиране след 2014 година.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed