30 Апр. 2024

Вие сте тук

Българите са сред най-недоверчивите в ЕС за безопасността на храните

14.03.2011

Българските потребители са най-бедни и недоволни в ЕС. Това  показват данни от проучване на Европейската комисия "Индекс на потребителските пазари". По традиция то   се провежда два пъти годишно. Над половината от населението в България - 55,5% е с много ниски материални възможности, показват данните, представени от организацията "Активни потребители".

 

Поводът е предстоящият световен ден на потребителите - 15 март. Индексът за социалното положение на населението се измерва като процент от жителите, които не могат да отделят пари за най-малко 3 от 9 показателя, поясни председателят на организацията Богомил Николов: неочаквани разходи, едноседмична годишна почивка далеч от дома, погасяване на ипотека или битови сметки, храна с месо всеки втори ден, поддържане на отоплението в дома, перална машина, цветен телевизор, телефон или личен автомобил.

 

Българите са недоверчиви и по отношение на безопасността на храните.  Според 46% от участниците в анкетата значителна част от хранителните продукти не са безопасни. За Румъния този процент е по-висок, каза Николов.
Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed