03 Май 2024

Вие сте тук

Българинът е най-доволен от въздушния транспорт, козметичните и развлекателните услиги

26.10.2011

Българите са най-доволни от услугите в областта на въздушния транспорт, козметичните, културните и развлекателни услуги. Това показва проучване на Европейската комисия "Индекс на потребителските пазари" , съобщиха от асоциация "Активни потребители".

Най-ниско са класирани доставчиците на електроенергия, ипотечните кредити и посредниците на недвижими имоти. Асоциация "Активни потребители" предупреждава, че топлофикационните услуги не присъстват в класацията. Заради спецификата на топлоснабдяването в повечето европейски държави, потребителите са давали мнението си за доставчиците на природен газ, но не и за топлофикациите.

Както и през 2010 г., пазарите на услуги продължават да са слаби, като финансовите и мрежовите услуги са под средното ниво. Трите най-ниски показателя са за потребителските пазари на инвестиции (включително пенсии и ценни книжа), услугите в областта на недвижимите имоти и ипотечните заеми.

С няколко изключения (колите втора ръка, автомобилните горива), пазарите на стоки са започнали да работят значително по-добре, пише в съобщението. В сравнение с 2010 г. пазарите на електроенергия и горива са се влошили най-много, което може да отразява и нагласите на потребителите за цените на електроенергията и горивата.

Като последващи действия Европейската комисия ще направи две пазарни проучвания за:- Потребителския кредит, където резултатите са лоши, особено по отношение на доверието и възможността за сравнимост на офертите. - Пазара на горива, който се класира на предпоследно място сред пазарите на стоки и е четвъртият по големина дял в бюджета на домакинствата.

България няма традиция за извършване на подобни задълбочени проучвания. За подпомагане на потребителските организации за последните три години в бюджета на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма бяха предвидени общо 240 000 лева, от които са предоставени едва 40 000 лева, допълват от асоциацията.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed