17 Май 2024

Вие сте тук

Боровското златно съкровище гостува във Варна

28.02.2012

От днес до 17 март в Археологическия музей във Варна ще може да се види копие на съкровището от Борово, Русенско, съобщиха от Регионалния исторически музей в крайморския град.

Сребърното тракийско съкровище е намерено през 1974 година от Трайчо Великов Стоев в местността "Сиври Тепе". За съжаление машините, които изваждат предметите на повърхността, ги повреждат и едва след намесата на реставраторите съкровището е възстановено и разкрива първоначалния си блясък.

Археологическите проучвания на място не откриват надгробна могила и до днес остават загадка обстоятелствата, наложили неговото заравяне в земята. Съкровището представлява царски ритуален сребърен сервиз с позлата, състои се от пет съда - три ритона с протоме на бик, кон и сфинкс, каничка и купа. Върху тях са открити надписи свързани с тракийския цар Котис Първи /383-359 г. пр. Хр./ и се предполага, че целият сервиз му е бил подарен в град Беос, където вероятно e имало светилище. Иконографията на съкровището е изцяло подчинена на античната религия и митология - в него изобилстват божества, митични същества и животни.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed