01 Май 2024

Вие сте тук

Близо 9 млн евро за трансгранични проекти между Хасково и Одрин

05.07.2011

Близо 9 млн. евро за своите инициативи получиха партньорите от България и Турция. От 1 юли , т.г., започна действителното усвояване на тези средства, които ще бъдат вложени във важни за трансграничния район инвестиционни начинания и в установяването на устойчиви партньорства между различни организации. Инициативите са за изграждането на спортни площадки, паркове, за развитие на туристическата инфраструктура, реставриране на културно-исторически ценности, доставка на оборудване за училища и утвърждаването на партньорства в сферата на бизнеса, между неправителствени организации и учебни заведения.

На официална церемония в Хасково 45 водещи партньори от България и Турция получиха договори за финансиране на проектите.

Общо 17 проекта ще се реализират между партньори от област Хасково и турските Одрин и Къркларели, с тях в област Хасково ще влезнат 1 милион 529 хиляди евро.

От 17-те проекта 9 са с водещи партньори от българска страна. Най-големият е на Община Свиленград на стойност 599 000 евро. Той се изпълнява съвместно с турската община Узункьопрю и е за почистване на коритото на р. Марица на територията на българската община. Другият инвестиционен проект е на Община Стамболово за 449 000 евро. Сумата се поделя с турската Община Ахметбей и е за направата на огледални паркове.

Сред другите спечелили проекти са ХТПП - за създаване на Регионален българо-турски бизнес съвет с ТПП - Одрин /82 000 евро/, на ГПЧЕ "Проф. д-р Асен Златаров" Хасково и гимназия в Одрин /98 000 евро/ и др.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed