02 Май 2024

Вие сте тук

Близо 7 млн литра бира са изпити на Октоберфест

08.10.2012

Въпреки многообещаващото си начало тазгодишният Октоберфест не успя да постави нов рекорт нито по брой посетители, нито по изпита бира, съобщи Дитер Райтер, ръководител на фестивала.  Тази година прочутият бирен фестивал е посетен от 6,4 млн души, които с общи усилия са изпили 6,9 млн литра бира, показва статистиката на фестивала. През миналата година фестът е бил посетен от 6,9 млн души, а общото количество бира е било над 7,5 млн литра.

 

За времето на фестивала пазителите на реда са помогнали да напуснат феста на 800 посетители, загубили ориентация в резултат на активна дегустация. Общо 2000 са случаите на намеса на полицаите, но не е имало тежки инциденти.

 

За пръв път фестивалът е проведен на 12 октомври 1810 г. по случай бракосъчетанието на  кронпринц Людвиг и принцеса Тереза. Оттогава той се организира всяка година, като е отменен 22 пъти заради епидемии, военни действия или хиперинфлация. Но общо взето, традициите на бирения фест не са се променяли особено в продължение на две столетия.

 

Според статистиката средно в Германия за година се изпиват 107,2 литра бира. Колкото и голям да изглежда на пръв поглед този обем, същата тази статистика показва, че в сравнение с 2003 г. то е намаляло с над 10 литра годишно.

 

Най-пиещата бира в света държава е Чехия, където годишно се изпиват около 158 л на глава от населението годишно. На второ място е Ирландия със 130 литра, а Германия се класира едва на трето място.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed