02 Май 2024

Вие сте тук

Благой Рагин: ще имаме добри резултати тази година

18.07.2011

Българският туризъм ще има добри резултати тази година въпреки допуснатите грешки. Това каза пред  Дарик председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин. Според него е необходимо  да се търси начин инцидентите, които се случиха през последните седмици по морето, да не се повтарят. Той предложи след приключването на летния сезон да се организира среща между туристическия бизнес и представителите на  с всички министерства, които са ангажирани с туризма,за да разработят позитивна стратегия за 2012 година.

Според множество направени проучвания на български и чуждестранни туристи в периода 2009-2010 година, включително и едно целенасочено на десетте генериращи за България пазара, страната ни остава водеща евтина ваканционна дестинация, каза от своя страна Мария Иванова, директор на дирекция „Туристическа политика“ в МИЕТ. Под евтина се разбира доброто съотношение, което запазваме между цена и качество. От резултатите е видно, че и за българите, и за чужденците водещият мотив е цената. Единственият ни конкурент по този показател е Турция, като няма точни данни за това кой държи първенството, коментира още тя.

България и трябва  да привлича колкото се може повече по-платежоспособни туристи, заяви Светлана Атанасова, член на Управителния съвет на БАТА. По думите й е по-добре България да привлича повече платежоспособни туристи.

Министерството на икономиката и туризма е изискало справка от кметовете на всички морски общини за извършените проверки, издадените разрешителни за басейни, за проверките по отношение на качеството на водата, каза Мария Иванова.

Според Благой Рагин  основната трудност за развитието на туризма в България е забавянето на инфраструккурното развитие на страната.  Лошият имидж е вторият проблем, който той открои. На трето място председателят на БХРА постави липсата на лицензионен режим. По думите му още преди 10 години браншът даде идеята да  се използва испанският модел, което означава браншът да дава лицензите, но и да ги отнема на онези, които рушат имиджа на сектора и страната. Това не бе прието и сега всички плащаме тази цена за свръхпредлагането и цената, каза Рагин.


THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed