02 Май 2024

Вие сте тук

Белгия отказва да отвори трудовия си пазар за българи и румънци

20.12.2011

Белгия отказа да отвори трудовия си пазар за румънци и българи , тъй като много граждани на тези страни, които вече работят в там, мамят системата за социално осигуряване, съобщи днес ЮроАктив.

От януари 2014 година, 7 години след присъединяването им, ще има пълна свобода на движението за работниците от България и Румъния.
В момента работниците от двете страни ползват правото си на свободно движение в 15 страни от ЕС - Дания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Словения, Словакия, Финландия, Швеция УНгария, Гърция, Испания, Португалия и Чехия. В останалите 10 се изисква обикновено гражданите на двете страни да имат разрешителни за работа.

В контекста на експулсирането на ромите от френските власти през 2010 година стана ясно, че българите и румънците могат по-лесно от останалите граждани на ЕС да бъдат експулсирани, тъй като те все още са задължени да имат разрешителни за работа преди да получат жителство.
Едно от първите решения на новоизбраното правителство на Елио ди Рупо в Белгия бе за удължаване до края на 2013 година на ограниченията за българските и румънските работници в страната.

Съобщението, което беше направено от белгийския министър на заетостта Моника де Конинк, е смятано за пречка за България и Румъния, които призовават за вдигане на всички останали ограничения, засягащи гражданите им в страните от ЕС.

На 25 октомври Европейският парламент прие резолюция, с която се призовава за отмяна на ограниченията за работниците на най-новите страни членки на ЕС.

Според информация на ЮроАктив Белгия е обезпокоена от факта, че много българи и румънци, които вече работят в страната, използват различни трикове, за да се възползват от белгийската система за социално осигуряване. Това включва да се търси защита от фалит за нова компания или пък назначаване и след това незабавно уволняване на съпрузи от компания, която е била наскоро основана в Белгия.

Европейската комисия трябва да разгледа решенията срещу отварянето на трудовия пазар за българи и румънци, отбелязва ЮроАктив.
"Не е достатъчно просто да изпратиш съобщение за намерения, то трябва да е подкрепено от анализ на сътресенията на трудовия пазар или заплахата от такива сътресения в дадената страна, заяви европейският комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното включване Ласло Андор, като допълни, че всеки случай ще бъде разгледан отделно.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed