03 Май 2024

Вие сте тук

Без допълнителни такси за дебитна карта при купуване на самолетни билети

06.07.2012

Дванадесет европейски авиокомпании, повечето от които бюджетни, от 1 декември т.г. ще трябва да спрат да начисляват допълнителни такси за използване на дебитни карти при онлайн покупки на самолетни билети, съобщи британският вестник Телеграф . Досега таксите се събираха допълнително, като изкривяваха представите на клиентите за цената.


Занапред превозвачите ще трябва или изобщо да се откажат от такава такса, или да я включат в цената на билета.


Авиокомпаниите бяха принудени да се съгласят с тази мярка в резултат на разследване на британските власти, според които тази практика е нарушение на закона.


Повечето от авиокомпании са бюджетни, но има и такива, които осъществяват полети до ваканционни дестинации - Aer Lingus, Bmibaby, Eastern Airways, easyJet, Flybe, Germanwings, Jet2, Lufthansa, Ryanair, Thomas Cook, Thomson (TUI) и Wizz Air.


Повод за разследването е жалба на британската асоциация за защита на потребителите и недоволство на пътници, които със закъснение открили при приключване на покупката на билетите, че са платили повече, отколкото е обявената цена на сайта на превозвача, като в някои случаи разликата е десетки британски лири.


Най-голямо недоволство е предизвикала политиката на Ryanair, която начислява 6 евро за всеки пътник в двете посоки, въпреки че плащането се извършва само с една карта.


Фактически тези допълнителни такси са скрита част на тарифата, което нарушава правата на пътниците, е мнението на регулатора.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed