02 Май 2024

Вие сте тук

Бежанците замениха туристите на остров Джерба

10.06.2011

jerba island

Франс Прес

Затворени хотели, безлюдни тераси - в началото на туристическия сезон в Джерба цари мрачна обстановка. Там либийските бежанци замениха обичайния наплив от европейски туристи, лишавайки от поминък жителите на острова с типичните бели къщи и сини кепенци на прозорците.

В кафенето "Хавана" при кея няколко чуждестранни туристи заемат две-три маси на завет от вятъра и ръмящия дъжд. Вместо музика се чуват новините на арабската телевизия Ал Джазира. "Пускаме я по настояване на либийските ни клиенти", обяснява сервитьорът Тарек Фриги.

Остров Джерба е основна туристическа дестинация в Тунис. Осемдесет процента от неговите 125 000 жители се прехранват пряко или косвено от туризма.
Но безредиците, обхванали страната от 14 януари, когато бе свален бившият президент Бен Али, както и близостта на обхванатата от война Либия доведоха до спад в търсенето. По данни на вътрешното министерство над 70 000 либийци са намерили убежище в Тунис от началото на кризата през февруари. Няколко хиляди от тях са се установили в Джерба.

Туристическите посещения на средиземноморски остров са спаднали наполовина. Туроператорите се страхуват за туристите си, макар че градът е безопасен, отбелязва със съжаление Тарек. "Наемат се автобуси, които закарват европейците директно от хотела до кораба" за морски разходки, без да минават през кафенетата, оплаква се той. Миналата година "правехме оборот по 1000 динара (около 500 евро) за една сутрин. Тази година едва достигаме 200 динара (100 евро) - аз толкова изкарвах преди само от бакшиши", добавя сервитьорът.

Равнището на заетост на легловата база и на резервациите в хотелите не предвещава нищо добро. От 67 хотела на острова, 26 трябваше да отворят през април, когато започва летният туристически сезон, а останаха затворени, казва председателят на Регионалната федерация на хотелиерите Джалел Буриша.

А пропуснатите ползи няма да се компенсират от присъствието на либийците. Тези, които в момента пребивават на острова, са бежанци в търсене на безопасност, а не туристи в търсене на развлечения.

"Либийците продължават да питат дали ще им оберат колата, дали ще им нападнат децата, дали могат да излязат навън спокойно", казва Макрам Дири, който държи трийсетина апартамента под наем при кейовете. "Либийците се настаняват тук дългосрочно", обяснява той. Едно училище беше отворено, пазарът с внесени от Либия стоки се съживи, а някои си мебелират къщите.

Наемите на Макрам остават високи, между 1200 и 2000 динара на месец (600 до 1000 евро). Миналата година обаче са били по-високи.
"Не можех да искам обичайните тарифи от семейства, които бягат от война", казва той.

В петзвездния хотел "Ройъл гардън" има приток на европейски туристи. Хотелът спаси положението, като намали цените. "Но заради "промоционалните" клиенти ни посещават хора от различни социални слоеве, което е в ущърб на имиджа на луксозния хотел, въздиша негов служител.

Миналия месец оттам мина либийският министър на петрола, който избяга от режима на Муамар Кадафи. Днес в хотела пребивават двадесетина либийци. Служителят се преструва, че не знае дали става дума за привърженици на Кадафи, които са потърсили убежище в Джерба, докато отмине бурята.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed