05 Май 2024

Вие сте тук

БААТ предлага да се отложи въвеждането на туристическия данък

15.02.2011

THExperts

Новият туристически данък ще съсипе къщите за гости, но ще бъде проблем и за по-големите хотели и туроператорите. Това заяви днес за THExperts председателят на Българската за гоасоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов. По думите му цените в малките семейни хотели и къщите за гости могат да скочат с 20 % заради новия туристически данък, който той нарече убийствен.

Той съобщи, че БААТ е изпратила писмо до финансовия министър Дянков и до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с искане за отлагане на въвеждането на данъка от есента. Дотогава според него трябва да се изчистят много спорни въпроси. Той иска също и регистрация за сезонните хотели и къщи, които работят едва няколко месеца в годината, а данъкът им се изчислява, все есдно работят целогодишно. Пойяорданов прогнозира, че част от хотелиерския сектор ще влезе в сивия сектор, други ще поискат намаляване на броя на звездите си, а трети ще фалират. По негови изчислентия една къща за гости с 6 стаи, дори да е категория 1 звезда, ще трлябва да плаща годишен данък 750-800 лв, което ще убие малкия туристически бизнес.

Според него туристическият бранш не е бил достатъчно активен при обсъждането на промените. По думите му МИЕТ е дал възможност на браншовите организации да кажат мнението си, от които туристическият отрасъл не се е възползвал в достатъчна степен.

Според председателя на Съвета по туризъм - София Витан Иванов община София изобщо не е поискала мнението на туристическия сектор и е наложило на хотелиерите непосилен данък. По думите му софийските хотелиери са най-ощетени от промените, защото данъкът скача от 1 на 3 лв. Това е единствената община в България, в която данъкът нараства толкова драстично, допълни той.

По думите на заместник-министъра с ресор туризъм Иво Маринов идеята е да се постигне повече прозначност на приходите от данъка, както и конкретизиране на сферите, за които средствата могат да бъдат използвани. Това ще залегне в новия Закон по туризъм, който ще бъде представен в петък в рамките на туристическа борса Ваканция за обсъждане, допълни той. Според него е много важно бизнесът по места да е активен и да докаже на местните власти какъв размер данък не би нанесъл щети на развитието на отрасъла. Засега е рано да се каже колко хотела ще искат прекатегоризиране и дали подобно нещо изобщо ще стане, каза той. Това ще стане ясно, след като в края на февруари всички общински съвети приемат размера на туристическия данък.

През 2009 г. в хазната са влезли едва 13 млн от туристическа такса. Ниските приходи са и основна причина Националната асоциация на общините да поиска въвеждането на туристически данък вместо такса, припомни заместник-министърът.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed