03 Май 2024

Вие сте тук

Афганистан разчита на новата си история, за да привлича туристи

09.06.2011

afganistan

Текст и снимка: AFP

 

Афганистан не е мечтана дестинация, но провинция Панжшир се надява въпреки това да привлича туристи благодарение на неотдавнашната си история, свързана с покойния афганистански герой - командир Ахмад Шах Масуд, икона на афганистанската съпротива срещу чужда намеса. На около 130 км от Кабул, Панжшир разкрива пейзаж от реки с буйни води, лъкатушещи през тесни долини, над които се издигат главозамайващите бели върхове на внушителната хималайска верига Хиндукуш.

Освен с този впечатляващ природен декор провинцията разчита да привлича туристи и със спомена за командира Масуд, "Панжширския лъв", който отблъскваше съветските войски от долината през 80-те години и след това попречи на талибаните да нахлуят.

"Панжшир бе едно от огнищата на съпротивата срещу съветите и Ал Каида, известно в цял свят, хората могат да дойдат и да видят как изглежда", отбелязва губернаторът на областта Дара, Мохамад Сораб Марази, бивш участник в антисъветската съпротива.  "Това няма да бъде афганистански Дисниленд, няма да бъде и Клуб Мед, това е Панжшир и ние трябва да създадем специфичен туристически стил", обяснява Морган Кий, специалист по туризъм в американската правителствена агенция за развитие USAID.

Американците, които имат в Панжшир провинциален екип за възстановяване - военно-гражданска група, която отговаря за програмите за развитие, дадоха идеята за туристическия обект и неотдавна организираха конференция за местния туризъм с цел привличане на потенциални инвеститори. В зеленината е мраморният мавзолей с гробницата на Масуд, който бе убит при атентат, приписван на Ал Каида два дни преди атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ. Скоро там ще бъде изграден туристически център за 10 милиона долара.

Освен наследството на Масуд природата дава възможност за практикуване на спортове като трекинг и каяк, смятат местни представители, макар да са наясно, че предстои много работа.

Въпреки че провинцията не е обхваната от насилието, което опустошава по-голямата част от Афганистан, потенциалните туристи трябва да бъдат убедени, че ще са на безопасно място. Трябва да се предвиди и инфраструктура, тъй като Панжшир сега разполага само с две къщи за гости, които не предлагат кой знае какви удобства и не разполага с нито един истински ресторант.

Местни служители признават, че преди всичко трябва внимателно да подготвят местното консервативно население за появата на чужденци. Досега само неколцина чужденци, живеещи в Кабул, са се разходили до Панжшир.

"Как ще реагират местните хора при вида на западняците, слизащи с каяк по реката, по чиито брегове идват жени, за да наливат вода?", безпокоят се американски представители.


"Туристите ще играят важна роля в развитието на тази страна", отбелязва с надежда Абдул Рахман Кабири, вицегубернатор на Панжшир.
Американските и местните представители разчитат, че туризмът ще компенсира очакваното намаляване на чуждестранни помощи. То ще настъпи през юли с началото на прехода, когато ще започне поетапното изтегляне на международните сили, на първо място американските.
Провинцията ще бъде един от първите райони, в които войските на НАТО ще прехвърлят отговорността за сигурността на местните афганистански сили, процес, който ще продължи Афганистан до края на 2014 г. и от чийто успех ще зависи туристическото бъдеще на Панжшир.


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed