20 Май 2024

Вие сте тук

Асеновград – духовност и средновековие

07.06.2013

Ходили ли сте скоро до Асеновград? Ако не сте, сега е моментът да го включите в плановете си за скорошен уикенд. Дори да смятате, че познавате градчето, известно с гъстото си вино и булчинските премени, със сигурност ще намерите много нови и непознати неща.

 

Асеновата крепост

Изправила се като страж-великан над скалите,там, където започва проходът, свързващ Тракийската низина с Родопите, крепостта от край време примамва малки и големи туристи. Недостъпните зъбери я обграждат от три страни, позволявайки на някогашните й създадели да съградят крепостна стена само от едната й страна – там, където била най-уязвима.

 

Ако някога сте изпитвали неудобства от достигането й, просто ги забравете – от няколко месеца крепостта е реставрирана, а пътят до нея ремонтиран, така че днес вече можете да стигнете до крепостта с автомобил. Още пред входа ще видите възстановени стенобойни оръдия в истинския им размер -  таран и балиста, използвани някога при нападения срещу крепостта.  Вътре са изградени пътечки и стълби, които улесняват достъпа. Ако се ограничите с купуването на входен билет, ще можете да се разходите из крепостта, да видите отвън църквата „Света Богородица Петричка“, да се изкачите горе и да видите надписа на Иван Асен: “В лето 6739 (1231) индиктион 4 от Бога въздигнатий цар Асен, цар на българи, гърци и други страни, постави Алекси севаста и изгради този град“. 

 

 Само още 4 лв инвестиция за беседа ще ви даде възможност да надникнете в църквата „Св.Богородица Петричка“ и да чуете вълнуващ разказ за отминалите времена, за рицарски битки и самоотвержена отбрана, пренасяйки ви назад във вековете. Защо Петричка? Просто, защото името й произлиза от гръцката дума „петрос“ – камък, и символизира местоположението й, на скалите. От стенописите, разрушавани от времето и природните сили, са останали само фрагменти.

 

Легендите оживяват

Съществува легенда, че до миналия век на Бъдни вечер след полунощ крепостта се осветявала от мистериозни светлини. Камбаната биела, местността се огласяла от  пеене на псалми и в цялата околност се разнасял арома на тамян.

 

Днес не трябва да чакате Бэдни вечер, за да видите осветената крепост. През целия летен сезон тя е окъпана в светлини, които се виждат отдалече. От юни тук ще се организират и вечерни посещения за онези, които искат да се потопят в романтика и тайнственост.

 

Предвижда се да бъде обновена и пътеката, която свързва Асенова крепост с Бачковския манастир. Когато тя стане готова, любителите на пешеходните маршрути ще могат за час-час и половина да достигнат до манастира, преминавайки между многобройните параклиси и любувайки се на красиви гледки.

 

Църкви, манастири

Сгушена под извисяванище се над града скали, църквата Храм "Св. Богородица Благовещение", известна на хората като „Богородица Рибна“. Легендата разказва, че някога при строителството на храма в него били вградени рибени люспи, от които дошло и името му.  Още преди да влезем в църквата, виждаме хубава чешма, облицована с мрамор, в която чучурите са под формата на рибки. Казват, че водата идва от Кръстова гора и доказателство за това е фактът, че след като там водата се оцвети, само след два часа от чешмата също потича оцветена вода.  Мястото е красиво и чудесно поддържано, но хората идват тук не само заради спокойствието и красотата, но и за да се докоснат до прочутата чудотворна икона на света Богородица. Иконата е древна, но е реставрирана през 1763 година. Под горния слой обаче има и друг, по-стар.  Предполага се, че това е реликва, която е намерена в параклиса, върху чиито останки е съградена църквата. Очевидци твърдят, че чудотворният й лик е помагал на много вярващи да се излекуват от тежки болести. Под стъклото се виждат нанизи от пендари и други златни накити, дарени от благодарните хора.

 

Разказват, че през 2001 година иконата е била открадната и тогава градът бил връхлетян от серия силни земетресения.  Според някои вярващи това било наказание от света Богородица заради престъплението. Епицентърът на трусовете бил в района на Крумово – мястото, където впоследствие иконата била открита.

 

Влизаме в приземния етаж, където е аязмото със светена вода, извираща направо от скалата. На дъното му е поставено копие на чудотворната икона, а в него плуват рибки. Някога рибката била само една и се смятало, че ако човек я види, това ще му донесе благоденствие и късмет. Таванът е изографисан някога от Захарий Зограф – това е първият му стенопис, който се различава много от по-късните му творби в българските манастири.

 

Храмът е известен и с модерното си нововъведение -  през 1993 година е пуснато в действие и съоръжение за електронно биене на камбаните, дело на местни дарители.  В микропроцесорната система изобретателите заложили всички християнски празници в годината със специфичните изисквания по кое време и как да се бият четирите камбани. Към тях включили и часовник, отброяващ времето на всеки кръгъл час.

 

Параклисите и църквите в района на Асеновград са цели 290, затова едва ли човек може да ги обходи всичките.

 

Има обаче едно място, което със сигурност не трябва да посещавате, за да не се разочаровате от онова, което ще видите в една от светините за всеки българин. Бачковският манастир се е превърнал в място, напълно негостоприемно както за туристите, така и за поклонниците. Огорчение и възмущение предизвикват почернелите стени на църквата, в която някога се любувахме на уникалните стенописи. Сега посетителите трудно могат да различат светите ликове под пластовете сажди, с които са покрити стените. За реставрация на храма не се говори, а вместо оригиналната чудотворна икона, казват, е поставено нейно копие. В същото време монасите подчертано недружелюбно посрещат посетителите, предлагайки им вместо благословия, тарифа на „услугите“ в манастира. 

 

Червената стена

Червената стена е един от четирите биосферни резервата в Родопа под егидата на UNESCO, обявени за уникално световно наследство. Най-красивата част от Червената стена е долината на река Сушица. Тя е най-трудно достъпната в Родопа, с изключително стръмни и скалисти склонове, чиято денивилация достига 800 м. Реката, която прорязва Червената стена, е пълноводна и е образувала много дивен и потаен каньон.

 

Мечки, вълци, елени и диви кози се срещат в резервата. Истинска перла представлява пещерата Ахметьова дупка, както и пещерите Иванова вода и Дружба, които са пропастни с дълбочина съответно 131 м. и 211 м.


В района има няколко тракийски светилища, две от които са много популярни с чудотворното си въздействие. Белинташ и Караджов камък, разположени едно срещу друго,  представляват красиви и непристъпни скални образувания, върху които има изсечени корита, стъпала и улеи. В гробовите около тях са открити монети, сребърни накити и керамика от пр. н. е.

 

 

Подготовката

Казват, че подготовката за едно пътешествие доставя половината от удоволствието от него. Посетете сайта http://tic.assenovgrad.com/, чиято подробна информация ще ви улесни в пътуването и ще ви даде идеи каквода включите в него. Ако искате предварително да видите какво ще откриете на място,  направете  виртуална разходка из крепостта, която ще ви подготви за срещата с нея „на живо“. 
 

На същия сайт ще намерите подробна информация и за други интересни обекти в региона, за работното време на музеите и цените на входните билети.

 

Още един сайт - http://history.asenovgrad.org/, ще ви даде пълна информация за историята на региона, за обектите, свързани с духовното ни наследство, с природните забележителности и пр. Сайтът е дело на местния ентусиаст и познавач Ивайло Мирчев, който с радост споделя интересни факти, случки и легенди.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed