12 Май 2024

Вие сте тук

Апартхотелите се категоризират, СПА хотелите със задължителна сертификация

18.02.2011

THExperts

Категорията на хотелите и на заведенията за хранене се предвижда да важи пет години предвижда новият законопроект за туризма. Той бе представен днес от заместник-министъра с ресор туризъм Иво Маринов  в рамките на Международната туристическа борса Ваканция&СПА пред представители на туристическия бизнес.

На категоризация вече ще подлежат апартаментните комплекси. Това означава, че те вече също ще трябва да плащат туристически данък. Спа и уелнес обектите ще се сертифицират, като документът ще е валиден пет години.

Обектите една и две звезди ще се категоризират от кметовете, а от по-висока категория – от министерството.

Предвижда се създаване на Държавно предприятие "Български туризъм" под шапката на икономическото министерство. То ще рекламира България като туристическа дестинация, ще разработва стратегии, ще прави анализи и обобщава статистически данни.

Новото предприятие ще е с принципал икономическият министър и ще се ръководи от 3-членен управителен съвет и изпълнителен директор. Мандатът им ще е пет години. Предприятието ще се издържа с бюджетни средства, 10 % от събраният туристически данък, половината от санкциите, които налагат кметовете за нарушения в туризма, такси от агенциите за участие на националните ни щандове, дарения и собствени приходи.

Ще бъдат създадени органи за управление на туристическите региони, в които членството на местните организации, общините и областите ще е задължително.

До 10 март представителите на браншовите и регионалните организации могат да изпращат свои забележки и препоръки в МИЕТ. Те ще бъдат взети под внимание при окончателния вариант на проектозакона, обещаха от министерството.


Как коментира браншът:

Румен Драганов, Институт за анализи и прогнози в туризма:

Това е поредният сложен закон, който цели да усложни работата на туристическия бранш, вместо да я улесни. За пореден път не се споменава нищо за това за туристическите атракции, които са изключителна държавна собственост – кой ще ги стопанисва, развива, опазва.

Ирена Георгиева, председател на АБТТА

Доволни сме, че голяма част от препоръките, които дадохме, са отразени в проектозакона. Например, регламентирани са онлайн продажбите на туристическите пакети. В същото време, има и неща, които трябва да бъдат изчистени – такива, като организирането на конгресни и конферентни събития. Трябва да е ясно кой може да организира такива събития. Ще предложим на нашите членове да изпратят свои коментари и ще ги обобщим в становище на АБТТА, което ще изпратим в МИЕТ.

Витан Иванов, председател на Съвет по туризъм София

При разработването на проектозакона взеха активно участие представителите на туристическия бизнес. Препоръките ни са взети под внимание. Ако някой е недоволен, нека да изпрати възраженията си, а не да оругаваме работата на хората, които се постараха законът да обхване всички аспекти на туристическата дейност.


Цветан Тончев, Българска туристическа камара

Това е законът на великия и непобедим държавен чиновник. С държавното предприятие ни връщат към старото управление.

Любомир Попйорданов, председател на БАТА

В закона има и добри неща, идеи за които са дадени от туристическия бизнес. Като цяло обаче е твърде дълъг и трудноразбираем от хора, които не са юристи. Освен това никъде не се посочват целите на закона и какво ще промени той за бранша. Нито пък се казва, че искаме да развиваме устойчив туризъм, като запазим природата и културно-историческите ценности, с които разполага страната.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed