13 Май 2024

Вие сте тук

"Аква Калиде - Термопополис" ще става туристически обект

25.01.2012

"Аква Калиде - Термопополис" се очква да стане обект на културен туризъм седем-осем месеца след началото на осъществяването на проекта за археологически проучвания, реставрация, консервация и социализация.

Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов днес на церемония за подписването на тристранно Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество в областта на опазването и развитието на недвижимото археологическо наследство на територията на Бургаските минерални бани, част от археологическия обект "Аква Калиде - Термопополис".


Споразумението бе подписано от министъра на културата, кмета на Бургас Димитър Николов и Гьонюл Талу - председател на Управителния съвет на турската строителна компания "Доуш Холдинг", която ще финансира безвъзмездно проекта с 500 000 лв. Фирмата работи в България от 2003 г. - по магистрала "Тракия" и по софийското метро.

Средства за "Аква Калиде - Термопополис" ще бъдат предоставени също от МК - от парите за археология в бюджета на ведомството. Работата ще започне вероятно в началото на лято.

Около 110 млади хора, главно студенти, ще работят заедно с археолозите на обекта. Ще има постоянна музейна експозиция, която ще се допълва с нови находки, каза Димитър Николов. Той направи шеговита аналогия между днешната церемония и историята на обекта, като припомни, че трима императори са градили древния град - Траян, Константин и Сюлейман Великолепни.

Възможно е да се сформират и българско-турски археологически екипи, отбеляза министър Рашидов.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed