19 Апр. 2024

Вие сте тук

Проектозакон ще отсее менте ресторантите във Франция

31.05.2013

Места, в които храната не се готви, а само се притопля, няма да имат право да се наричат ресторанти. Това предвижда проектозакон, внесен във френския парламент, съобщи британският вестник Telegraph.

 

Предложението е подкрепено от 30 депутати, както и от Съюза на хотелиерите, ресторантьорите и кетъринг компаниите. Всички те се опасяват, че репутацията на Франция като страна, която предлага изключителни гастрономични преживявания може да бъде съсипана от нискокатегорийни заведения, където не се използват пресни съставки и не се приготвят ястия на място.

 

Според президента на съюза Дидие Шенет в днешно време, когато посетителите влязат в един ресторант, те не знаят дали ще получат ястие, приготвено в кухнята на заведението или просто притоплен полуфабрикат. След като и двете заведения имат табелка „ресторант“, потребителите просто няма как да го разберат, казва той.  

 

Според вносителите на законопроекта онези заведения, които не могат да отговорят на необходимите изисквания, няма да имат правото да го наричат „ресторант“. В същото време Шенет добавя, че използването на шоково замразени и вакуумирани продукти ще е позволено.

 

Законопроектът идва само месец, след като топ-шефове на Франция предложиха да бъде въведен специален знак за качество на ресторанта. Този знак ще гарантира високото качество на храната, виното и на обслужването.

 

Инициатор на предложението е световно известният шеф Ален Дюкас и негови колеги от Френския кулинарен колеж  (Collège Culinaire de France). Тогава той каза пред Франс Прес, че повечето ресторанти в наши дни вече са загубили правото си да се наричат така, защото просто претоплят кутии със замразена храна, вместо да готвят собствена в кухнята си. В такива заведения и обслужването не е на висота, каза прочутият кулинар. Според него атмосферата и обслужването са толкова важни, колкото и качествената храна, затова ресторантите, които ги предлагат, трябва да лесно да се разпознават от гостите си.

 

В групата, предложила новия знак, влизат и други известни готвачи като Жоел Робюшон и Ги Савой. Според тях само ресторанти с над 75% удовлетвореност на гостите могат да кандидатстват за новия знак.

 

Авторите на идеята смятат, че едва 10% от всички 150 хил. заведения във Франция ще могат да получат знака за качество. Те обясниха инициативата си с факта, че френското правителство не прави нищо, за да подпомогне ресторантьорската индустрия, въпреки че тя допринася за развитието на туризма и икономиката като цяло.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed