20 Юни 2018

Вие сте тук

„Панаир на музейните изложби“ се провежда в Русе

Липсата на подходящи експозиционни зали е основната пречка пред организирането на мобилни изложби. Това каза директорът на Русенския исторически музей доц. д-р Николай Ненов.

 

Крайдунавският град е домакин на четвъртото издание на националния форум "Панаир на музейните изложби", в който участват над 60 музейни специалисти.  Голяма част от залите в музеите не са оборудвани с витрини, които да поемат всякакви експозиции, не са охраняеми, нямат мултимедии и добро осветление. Вторият проблем е свързан с обучението на музейните специалисти.


"Много малко са изложбите, които са свързани с нещо, което да впечатли публиката.   За да се направи такава експозиция, са нужни  изследвания, което ще позволи проблемът да се покаже в цялата му пъстрота и дълбочина и да се намери езика, на който да се преведат експонираните предмети, така че да достигнат до своята аудитория", смята той.


Темата за мобилността на колекциите е един общоевропейски процес в развитие, казва експертът.  Музеите показват едва от 2% до 3% от своите постоянни експозиции, а всичко останало е в техните фондохранилища.

 

По думите му през последните няколко години интересът към изложбите на Русенския исторически музей нараства и те все повече пътуват.  


Сред чуждестранните гости на форума е  проф.Норман Палмър - адвокат в Лондонската кантора Линкълнс, специализирана във вземания, свързани с търговски, лични и културни ценности, и почетен съветник на кралицата. Той изнесе лекция на тема "Интелектуални права и материална собственост на антични предмети и произведения на изкуството".

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

Subscribe to THExperts бюлетин feed