22 Юли 2018

Вие сте тук

Хиляди туристи – свидетели на ежегодно чудо в Абу Симбел

Хиляди туристи станаха днес свидетели на традиционно чудо  в храма на фараона Рамзес Втори в Абу Симбел, Горен Египет. В продължение на хилядолетия само два пъти в годината – на 22 февруари и 22 ноември, - слънчевите лъчи проникват през всички зали на древния храм и осветяват в най-малкия от тях четирите статуи на фараона, съобщи РИА Новости.

 

"Чудото" продължава около 20 минути пред онемелите от възторг туристи, успели да влязат в залата.

 

Над 3,5 хиляди туристи са дошли специално за деня на Слънцето в Абу Симбел тази година, показват данни на Министерството на туризма на Египет.  

 

Учените и днес се изненадват как древните египтяни успели така да разположат храма, че от 1260 г. пр.н.е., когато започнало изграждането на храма, до наши дни слънчевите лъчи пробиват тъмнината на 60 м навътре в залите, за да осветят статуите. Те ги огряват само два пъти в годината, при това в най-важните за Древен Египет дни – началото на сезона на селскостопанските работи и на прибирането на реколтата.

 

До скоро се е смятало, че тези два дни са свързани с рождения ден и деня на коронацията на древния египенски управител. Преди няколко години учените успели да докажат, че фараонът е бил коронясан съвсем на друга дата.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

Subscribe to THExperts бюлетин feed