В случая с известния испански шеф Фиро Васкес „да изядеш книгата с кориците“ съвсем не е метафора. Първата му книга, издадена съвместно с Института „Сервантес“ в Испания, е ядлив вариант на "Дон Кихот".
Тайните на здравословното хранене ще научат деца на възраст от 6 до 10 години на специално парти по случай празника Вси Светии на 31 октомври. Чрез различни игри те ще се запознаят с основните правила, които ще им бъдат разкрити от професионални готвачи. Инициативата е на комплекс Te Quiero и училище „Светлина“ и е подкрепена от Евро-Ток България, член на Европейската кулинарна асоциация, официален консултант на ЕК в областта на храните и здравословното хранене.
Никола Караманов, възпитаник на Центъра за професионално обучение (ЦПО) „ЗЛАТАНИ“ в гр. Варна стана победител в Национално състезание между лицензираните професионални центрове, обучаващи по професия „готвач“.На второ място бе класиран Анастас Георгиев, чиято професионална подготовка е преминала в ЦПО „ПРОТУР 95“ – гр. Пловдив. Той получи и наградата за креативност на журито. Трети остана Радослав Йорданов от ЦПО Академия пет звезди, гр. София.
В момента се разработват нови стандарти за професия „Готвач“. Това съобщи Магдалена Станулова, експерт в Министерството на образованието, по време на кръгла маса по въпросите на образованието в кулинарията. Стандартите се разработват с помощта на консултанти от Германия и с участието на професионалисти в бранша. Идеята е да се подобри качеството на професионалното образование. Когато проектът е готов, той ще бъде качен на сайта на министерството за обсъждане от представителите на бранша.
Евро-Ток България, Националната агенция за професионално образование и обучение, и Метро Академия организират днес първото за България Национално състезание между лицензираните професионални центрове, обучаващи по професия Готвач, съобщиха от асоциацията на готвачите.