Никола Караманов, възпитаник на Центъра за професионално обучение (ЦПО) „ЗЛАТАНИ“ в гр. Варна стана победител в Национално състезание между лицензираните професионални центрове, обучаващи по професия „готвач“. На второ място бе класиран Анастас Георгиев, чиято професионална подготовка е преминала в ЦПО „ПРОТУР 95“ – гр. Пловдив. Той получи и наградата за креативност на журито. Трети остана Радослав Йорданов от ЦПО Академия пет звезди, гр. София.
Въпреки че остана втори, 25-годишният пловдивчанин е с две отличия. Той впечатли международното жури и с трите си ястия - пъдпъдък, бяла риба и сьомга. Отличието за креативност обаче му донесе оригиналното хрумване да направи канапе от сьомга върху черен ориз под формата на мозайка.
Организатори на инициативата бяха Евро-Ток България, Националната агенция за професионално образование и обучение и Метро Академия.
В състезанието взеха участие представители на 13 Професионални центъра от цялата страна. Всеки от състезателите разполагаше с индивидуално работно място, осигурен персонален асистент и еднакви продукти, като в рамките на два часа имаше възможността да прояви своя професионализъм и креативност.
Проведено в изключително професионална среда и журирано изцяло от чуждестранни шеф-готвачи, това първо по рода си състезание показа ролята на Центровете за професионално обучение при квалификацията на кадрите в кулинарния сектор, коментираха от Евро.Ток България.
Основен партньор на събитието бе Столична община в лицето на ОП „Туристическо обслужване”, които дадоха специалната награда за креатилвност - Сребърна значка с герба на гр. София.
В рамките на състезанието същия ден бе проведена Кръгла маса на тема “Възможности и перспективи за развитие на професионалистите в кулинарията”. В нея участваха както представители на организаторите, така и държавни експерти от министерствата на образованието, труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Българската агенция по безопасност на храните, Асоциацията на Центровете за Професионално обучение, както и представители на работодателите и водещи български кулинари. Всички се обединиха около идеята за създаване на единни стандарти в професията готвач, провеждане на строг контрол на Центровете за професионално обучение, допълнителна квалификация на заетите преподаватели в специализираните училища по туризъм и професионалните центрове. На вниманието на участниците бяха представени и възможностите за обучение на заетите в кулинарията по различни програми, включително и по ОП Развитие на човешките ресурси.
На снимката: Анастан Георгиев, Пловдив