29 Март 2024

Вие сте тук

Възпитаник на професионален център във Варна спечели кулинарно състезание

08.10.2012

Никола Караманов, възпитаник на Центъра за професионално обучение (ЦПО) „ЗЛАТАНИ“  в гр. Варна стана победител в Национално състезание между лицензираните професионални центрове, обучаващи по професия „готвач“.  На второ място бе класиран Анастас Георгиев, чиято професионална подготовка е преминала в ЦПО „ПРОТУР 95“ – гр.  Пловдив. Той получи и наградата за креативност на журито. Трети остана Радослав Йорданов от ЦПО  Академия пет звезди, гр. София.

 

Въпреки че остана втори, 25-годишният пловдивчанин е с две отличия. Той впечатли международното жури и с трите си ястия - пъдпъдък, бяла риба и сьомга. Отличието за креативност обаче му донесе оригиналното хрумване да направи канапе от сьомга върху черен ориз под формата на мозайка.

 

Организатори на инициативата бяха  Евро-Ток България, Националната агенция за професионално образование и обучение и Метро Академия.

 

В състезанието взеха участие представители на 13 Професионални центъра от цялата страна. Всеки от състезателите разполагаше с индивидуално работно място, осигурен персонален асистент и еднакви продукти, като в рамките на два часа имаше възможността да прояви своя професионализъм и креативност.

 

Проведено в изключително професионална среда и журирано изцяло от чуждестранни шеф-готвачи, това първо по рода си състезание показа ролята на Центровете за професионално обучение при квалификацията на кадрите в кулинарния сектор, коментираха от Евро.Ток България.

 

Основен партньор на събитието бе Столична община в лицето на ОП „Туристическо обслужване”, които дадоха специалната награда за креатилвност - Сребърна значка с герба на гр. София.

 

В рамките на състезанието същия ден бе проведена Кръгла маса на тема “Възможности и перспективи за развитие на професионалистите в кулинарията”. В нея участваха както представители на организаторите, така и държавни експерти от министерствата на образованието, труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Българската агенция по безопасност на храните, Асоциацията на Центровете за Професионално обучение, както и представители на работодателите и водещи български кулинари. Всички се обединиха около идеята за създаване на единни стандарти в професията готвач, провеждане на строг контрол на Центровете за професионално обучение, допълнителна квалификация на заетите преподаватели в специализираните училища по туризъм и професионалните центрове. На вниманието на участниците бяха представени и възможностите за обучение на заетите в кулинарията по различни програми, включително и по ОП Развитие на човешките ресурси.

 

На снимката: Анастан Георгиев, Пловдив

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed