24 Ноем. 2024

Вие сте тук

уиски

Най-голямата колекция уиски в света бе продадена на търг в Шотландия за над 9 милиона долара

Български

 

Категории: 
Food's GuideНовини

Израел - земя на млякото и меда. Вече и на уискито?

Български

Още от библейски времена Израел се слави като земята на млякото и меда, но пък земята на едномалцовото уиски? Дестилационна фабрика с подходящо име се опитва да превърне Израел във фактор в областта на производството на уиски.

Категории: 
Food's GuideНовини

Скочът - с подсилена защита срещу ментетата

Български

Британското правителство обяви  мерки, с които ще бъде подсилена защитата на шотландското уиски, един от най-известните британски продукти в чужбина, от производства ментета, предаде Франс прес.

Категории: 
Food's GuideНовини

Дан Прайсман: барманът трябва да е посланик на напитките

Български

DAN PRICEMAN Познавач на уиски, посланик на марката „Four roses”, собственик на бар в Лондон и блогър, Дан Прайсман бе в България за участие във Втория Фестивал на уискито, който се проведе от 1 до 3 ноември в София. Той сподели философията си пред THExperts.

 

Категории: 
Food's GuideНовини

Над 50 уиски марки на Whiskey Fest Sofia

Български

Световноизвестни уиски посланици дадоха старт на Whiskey Fest Sofia 2013 – събитие, което за втора поредна година превръща София в световна столица на уискито. Фестивалът се провежда от 1-ви до 3-ти ноември в хотел „Шератон”. За събитието в София пристигнаха популярни имена от уиски индустрията, които ще споделят изключително атрактивни факти, свързани с историята и технологията на приготвяне на огнената напитка.

 

Whiskey Fest Sofia 2013 стартира на 1 ноември в София

Български

Над 50 марки уиски, лимитирани серии и ексклузивни предложения ще бъдат представени от 1 до 3 ноември в столичния Шератон.

 

Категории: 
Food's GuideНовини

Уейнс Колинс – кралят на коктейлите

Български

Владимир Казасов

 

Wayne Collins e считан от много хора в алкохолната индустрия за един от най-интелигентните, иновативни и новаторски изявяващи се бармани в днешно време.
Започва кариерата си като барман през 1990 г. и работи в Обединеното Кралство, Европа, САЩ, Япония и Австралия. Отваря нови барове, консултира за създаването на коктейли, организира обучения и изложби.


Wayne Collins е ключова фигура по време на бума на баровете през 90-те години на XX век в Лондон. Той отваря и работи в много от луксозните заведения, които печелят редица награди, което допринася за неговото избиране за посланик и стилист на напитки за различни световноизвестни марки алкохол.


В момента работи за световния гигант Beam Global и The Edrington Group. Той разработва и оглавява тяхната програма ‘Mixxit’ за обучение и трейнинг на бармани.

Като световен посланик на програмата „Mixxit” той е ключова фигура в разработването на висококачествените марки от тяхното портфолио, като непрекъснато тренира и вдъхновява бармани по целия свят.


През последните 10 години той разработва иновативна програма за обучение, за да насърчава барманите по цял свят да подобрят и повишат собствените си умения.


Международната преса му дава престижната титла  “British Cocktail Royalty”.

 

Той бе любезен да отговори на въпроси на THExperts.

 

 

THExperts: Как според Вас трябва да се подберат уискитата в един бар? Каква е разликата в селекцията при различните по тип и ценова категория заведения?

 

Уейн Колинс: Ако имате бар в ресторант, трябва да се стремите да подберете висококачествено уиски и да го позиционирате заедно с премиум коняк например. Според мен е добре в един хубав ресторант да има количка със селекция от най-добрите напитки – уиски, коняк, бърбън и т.н.  

 

Интервюто е част от съдържанието на бр.8/THExperts. За да го прочетете, трябва да сте абонат на изданието.

 

Категории: 
Food's GuideНовини

Тайните на уискито

Български

Какво знаем за уискито? Високоалкохолна напитка със силен и наситен аромат и вкус. Любимо питие на Джеймс Бонд и на десетки популярни филмови герои. Пие се от актьори на екрана и в реалния живот, пие се от политици и държавни глави, но също и от простосмъртни.

 

Тайни от света на уискито разкриха световни експерти, които пристигнаха в България за първия уиски фестивал в София, който се проведе в началото на октомври.   

 

„Щастлив съм, че най-сетне и в България се организира събитие, на което най-добрите дестилерии в света имат възможност да демонстрират своите шедьоври”,  каза при откриването Робърт Хикс, скоч уиски консултант, трикратен носител на отличието Дестилатор на годината и мастър блендер в шотландската дестилерия Laphroaig. И организаторите, и гостите пожелаха фестът да се превърне в традиционно събитие.  

 

Сред звездните гост-лектори бяха избрани имена от уиски индустрията, сред които мастър дистилъри и мастър блендери от едни от най-добрите дестилерии в света с вековни традиции в производството на уиски. Технолозите лично водеха майсторски класове пред аудитория от ценители, с които дегустираха вкусове от Ирландия, Шотландия, Америка и дори Япония.

 

По време на срещите си с любители и колекционери от България експертите представиха уникални бутилки, сред които ръчно изработено уиски от най-старата дестилерия в света Kilbeggan, 50-годишно уиски Highland park, реплика на най-голямата бутилка уиски в света The Famous Grouse и още много други.  

 

Как се пие уиски? Най-общо казано, температурата му трябва да е 18-21°, защото именно при такава температура максимално се разкриват ароматът и мекият вкус на напитката. При по-ниска  температура се губи ароматът,  а при  по-висока страда вкусът, защото тя става по-твърда и силна. Оттук нататък тръгват разликите, защото някои видове уиски трябва да се пият чисти, други – смесени с малко вода, трети се разкриват максимално, смесени в коктейли...

 

Точно детайлите и тънкостите бяха предмет на майсторските класове, проведени от  уиски майсторите на Whiskey Fest Sofia 2012:  Гордън Моушън, Дарил Халдан, Уейн Колинс, Джон Кешмън, Робърт Хикс и Трейси МакКафърти. В съзвездието на чуждестранни гости имаше и един българин – Пламен Петров.

 

С двама от тях THExperts разговаря за различните видове уиски, за тънкостите в предлагането, миксирането и сервирането им.

 

Гордън Моушън: Тайната е в бъчвата

Гордън Моушън работи в уиски индустрията от 1998 година, когато се присъединява към The Edrington Group като технолог по качеството на уискито.

Роден е в Единбург, завършил аспирантура в областите «Пивоварство и дестилиране» в Университета Heriot Watt,  работил е в алкохолната индустрия през цялата си кариера.

Сега Гордън отговаря за екипа, осигуряващ качеството на всички марки уискита на Edrington. Пътува изключително много като посланик на марките, за да провежда обучения и семплинги на клиенти и любители на уиски. Той е ключов член на екипа, който се занимава с разработването на нови продукти и изиграва много важна роля в създаването на The Famous Grouse Malt и The Macallan Fine Oak - двете най-успешни марки в историята на Edrington.

 

Статията е част от съдържанието на бр.8/THExperts. За да я прочетете, трябва да сте абонат на изданието.

 

Категории: 
Food's GuideНовини

Днес стартира първият уиски фестивал в България

Български

Световни експерти пристигат в София специално за Whiskey Fest Sofia 2012, на който ще разкрият

дълбоко пазени уиски тайни

 

                                                                                             

Категории: 
Food's Guide

Уиски за 20 хил лв ще бъде представено в София

Български

 Еликсирът на 50 години и реплика на най-голямата бутилка уиски в света са акценти

в първия уиски фест у нас

 

Категории: 
Food's GuideНовини

Страници

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed