17 Ян. 2022

Вие сте тук

Израел - земя на млякото и меда. Вече и на уискито?

15.08.2017
Снимка: 
Milk&Honey distillery

Още от библейски времена Израел се слави като земята на млякото и меда, но пък земята на едномалцовото уиски? Дестилационна фабрика с подходящо име се опитва да превърне Израел във фактор в областта на производството на уиски.


Пивко, с цвят на мед уиски не е първото нещо, което идва наум, когато повечето хора се сетят за Израел. В Milk and Honey Distillery (дестилерия "Мляко и мед") обаче редици от бъчви, гордо носещи щампа "Tel Aviv", съхраняват литри от него.


Първата дестилерия за уиски в страната

 

се готви да пусне първото израелско едномалцово уиски. "То е младо уиски", обяснява Еитан Атир, главният изпълнителен директор на завода. Той посочва, че отварата е отлежавала три години и два месеца в девствен дъб и стари бъчви от бърбън в реновираната бивша пекарна на компанията в камениста индустриална зона в южната част на Тел Авив.


"Възрастта му е сложен въпрос", допълва Атир. "Вкусът се усеща повече като на над тригодишно, повече като седем- или осемгодишно и отново историята е много по-важна в този случай. Това е първото едномалцово уиски, излизало от дестилерия от Израел", подчертава директорът.


Макар в Свещената земя от хилядолетия да се прави вино и съвременните израелски вина да добиха международна слава през последните години, производството на уиски е новост за страната.


Дестилерията Milk and Honey е основана през 2013 година и година по-късно започва да дестилира малко експериментални партиди уиски. На 11 август сто бутилки от първата бъчва със Single Malt (едномалцово уиски) бяха пуснати на търг в интернет.


Уискито е универсално приемливо за консумация от религиозните евреи, отбелязва Атир, а и напитката на Milk and Honey е "свръх кашер" (правилната храна за ортодоксален евреин - бел. прев.).


"Ние не работим в събота, не работим на Йом Кипур (най-големият еврейски празник и денят на опрощаване на греховете - бел. прев.) и на Пасха", разказва той. "И понеже искаме да символизираме това, че сме евреи или израелци, я нарекохме Milk and Honey Distillery".


Едномалцовото уиски е направено в Израел

 

отначало докрай, според уебсайта на компанията, макар съставките, бъчвите и оборудването да са внесени от САЩ, Великобритания и други места. По-топлият климат в Израел позволява по-бърз процес на отлежаване в бъчвата, отколкото е при по-студени условия, уточнява Ран Ларовиц, израелски познавач на уиски и собственик на бар.


"При по-студен климат като в Шотландия и Ирландия уискито обикновено отлежава около седем до 10-12 години, преди дори да се бутилира, тъй като само така може, както знаете, да стигне до пълния си потенциал", разяснява специалистът.


В дестилерията са на мнение, че са добре позиционирани, за да яхнат вълната на нарастващия международен интерес към нови световни уискита като "изгряващи звезди" от Тайван или Индия, и се надяват, че тази първоначална оферта възбужда апетита на ценителите навсякъде.


"В наши дни има огромно търсене на уиски от други места по света -

 

ново световно уиски.

 

Вече има над 70 страни с минимум една дестилерия и една от тях е Израел", посочва Атир.


Гал Калкщайн, основател и собственик на Milk and Honey, изразява надежда, че след като през 2019 година продуктът им започне да се доставя в чужбина, ще започне да се говори за израелските уискита.
"Искаме да бъдем признати заради качеството ни, а не заради ефектни трикове с рекламна цел", казва той.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed