07 Окт. 2022

Вие сте тук

Сензорен брандинг

The full content of this page is available to premium users only.

Давид Басов, Павел Гончаров*

 

 

Основна цел на повечето заведения е да създадат достатъчно голям обем постоянни посетители. Как да ги привлечевм и удържим? За това има много инструменти, един от които е сензорното брандиране.

 

Като самостоятелен дял на маркетинга сензорното брандиране се появява сравнително наскоро. То представлява технология за осъзнато въздействие върху всички сетива на потребителите (зрение, допир, слух, вкус, обоняние) с цел създаване на трайни впечатления за бранда. Сензорното брандиране е на границата между неврофизиологията (изучаването на физиологията на възприятията), психологията (психосоматика на възприятията) и маркетинга.

 

Въпреки че изглежда на пръв поглед изключително сложен, сензорният брандиг е доста прост като подход. Без да имат каквато и да било представа за него, ресторантите отдавна го използват. В едни от тях се използват специални ароматизатори на въздуха, в други е въведена традиция за използването на необичайни материали при оформянето на местата за сядане, трети се открояват с оригиналния си музикален фон... Всяка от тези особености се запомня от гостите, привлича ги в заведението и ги подтиква да разкажат за нея на приятелите си.

 

Проблемът е, че мнозина собственици на заведения използват сензорния брандинг стихийно, изпускайки необходимостта от цялостно възприятие на бранда от гостите. Мнозина от тях имат интересни идеи и концеции, но реализирането им често е „плоско“ и едностранчиво. Например, интериорът в ресторанта е интересен и впечатляваш, обаче той по никакъв начин не се свързва с музиката, която звучи в заведението. Или друго: униформата на сервитьорите губи своя смисъл в съчетание с качествената, но безинтересна храна. Това са последици от разработването на идеи, без да има единна концепция и цел.

 

А ефективното и обмислено използване на сензорното брандиране е способно в някои случаи многократно да увеличи приходите на заведението.

 

Нека да видим как да го използваме  правилно

 

Статията е част от съдържанието на бр.9-10/2012 на THExperts и е достъпна само за абонати.

 

 

Категории: 
ЗаведенияНовини

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed