Рецепта за „Чорбаджийско локумено сладко“, пазена дълги години в тайна, възкръсва, за да покаже чара на традиционната българска кулинария. Тя ще бъде демонстрирана наред с модерни продукти на Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех 2014“. Деловият форум ще се проведе от 2 до 5 април в Международен панаир Пловдив с участието на фирми от България, Румъния, Турция и Унгария.
С какво са се хранили древните римляни? Според археолозите от Регионалния исторически музей в Русе, проучили рецептите от римската кухня, сред популярните ястия са баница "Макарина", свински ребра и сини сливи, свинско с праз и дюли, морско фрикасе, и "Пиленца", познати в днешно време като сарми с кисело зеле. Ястията се приготвят само с местни продукти - например краставици, които се оказват любими на не един римски император.