19 Апр. 2024

Вие сте тук

„Исторически“ рецепти и модерни храни демонстрират на „Фудтех 2014“ в Пловдив

29.03.2014

Рецепта за „Чорбаджийско локумено сладко“, пазена дълги години в тайна, възкръсва, за да покаже чара на традиционната българска кулинария. Тя ще бъде демонстрирана наред с модерни продукти на Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех 2014“.  Деловият форум ще се проведе от 2 до 5 април в Международен панаир Пловдив с участието на фирми от България, Румъния, Турция и Унгария.

 

Изложителите показват храни, оборудване, материали и опаковки за хранително-вкусовата промишленост. Водеща тема са  здравословното хранене и качествените изделия, направени по утвърдените стандарти. Освен в експозициите на фирмите, тя  се откроява и в съпътстващата програма.

 

В нея отново са включени работилници „Сготви си здраве“, чието първо издание  предизвика фурор сред посетителите миналата година.  Сега ще бъдат още по-атрактивни, уверяват организаторите от Сдружение „Устойчиво общество“. Акцентът е върху кулинарните традиции и автентичните храни. 

 

На живо ще бъде направено чудното  „Чорбаджийско локумено сладко“ от два вида стафиди, кайсии и български локум. Майстори от Академия „Кулинарен историк“ ще демонстрират  също рецепти за лютеница, сладко и конфитюр, ще представят новата програма „Исторична и здравословна храна“.

 

Посетителите ще видят как се правят  биовеган крекери, козе сирене и пастет от него, домашен хляб с квас, сурови и „шоколадови“ бонбони с мед. Проявата ще събере производители на биохрани и ще покаже различни традиционни здравословни техники за приготвяне на вкусни продукти без добавки и с минимално въздействие върху естествените им качества.

 

Темата за здравословното хранене се разширява с участието на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, което включва измервания на кръвна захар,  консултации с диетолози и ендокринолози, лекции на тема „Диабет, хранене и алкохол“.

 

В рамките на „Фудтех 2014“  се провежда и традиционният „Гурме салон“. Кулинарни виртуози ще сътворяват изтънчени и полезни ястия от български и екзотични продукти.

 

Изложбата „Вкусовете на Италия“ отново дава възможност на ценителите на изискани вина, напитки и храни да усетят чара на прочутата италианска кухня. На щандовете може да се видят: вино, зехтин, захарни и сладкарски изделия, чай, кафе и какао, ядки, плодове и зеленчуци, консерви, мармалади, сладка, конфитюри, както и ресторантско оборудване.

 

За експертите в бранша са деловите прояви от съпътстващата програма на „Фудтех“. Асоциацията на млекопреработвателите в България организира конференция за проблемите и мерките за развитие на сектора на 3 април. Семинар за  новите  изисквания към етикетите на различни видове продукти ще се състои на 3 и 4 април по инициатива на Асоциацията на месопреработвателите в  България.

 

Паралелно с „Фудтех 2014“ в Панаира ще се проведе Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“, като двата форума са под егидата на Министерството на земеделието и храните. По същото време е и Международна изложба за оборудване на хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти „Хорека Пловдив“.

 

Специалистите могат да направят онлайн регистрация в сайта на Панаира и да получат карта за безплатен достъп, която важи за всички прояви.

 

На снимката: Традиционният „Гурме салон“  в рамките на изложението „Фудтех“  отново ще изненада ценителите с изтънчени ястия и оригинални аранжировки. 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed