29 Март 2024

Вие сте тук

Ще си партнираме с Берлин за организиране на културни инициативи

10.03.2014

България и Институтът за културна дипломация (ИКД) в гр. Берлин, Германия, може да си партнират при организиране на съвместни инициативи, свързани с прилагане на идеите и инструментите на културната дипломация. Идеята обсъдиха в Берлин заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев и Марк Донфрийд, изпълнителен директор на института. Договорено бе в кратки срокове да бъде подготвена концепция от страна на института за формата и обхвата на съвместните инициативи, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката.


В рамките на посещението си в неправителствената организация заместник-министър Ботев участва в Международния икономически конгрес 2014 г., където изнесе лекция пред студентите от Института за културна дипломация(ИКД). Темата на неговата презентация бе културно-историческото богатство като генератор за развитието на българския туризъм. Пред българските и чуждестранните студенти зам.-министър Ботев представи любопитни факти за  богатството на тракийската цивилизация, разпространението на културата на виното и лозата в района на Средиземно море и Европа, както и за ролята на римската империя в развитието на селищата,намиращи се около минерални извори.


България е един от големите износители на божествената напитка в света. Около 150 хил. тона е експортът на вино от страната ни и той  продължава да нараства. В същото време чуждестраннитетуристи и самите българи са ценители и могат да консумират на място голямото богатство от български вина, заяви Бранимир Ботев пред аудиторията на ИКД.


Той припомни, че виното е неизменна част от съвременната кухня и традиции на България. В страната има 266 винарни, от които около 50 са големи индустриални предприятия, а останалите са малки изби за посещения на туристи с хотел и ресторант към него. По негови думи страната ни може да развива 8 маршрута по стари римски пътища и градове, които преминават  през лозя и винарни - 8 пътища на виното и на римските императори.


Както кухнята е част от традициите,културата и туризма, така и културата на виното е  компонент от българската и европейската цивилизация и затова може да бъде прекрасен туристически продукт, каза в заключение Бранимир Ботев.


След изнесената лекция заместник-министърът даде интервю за медийния канал на Института за културна дипломация (ИКД).

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed