31 Март 2020

Вие сте тук

Сайтът на заведението като инструмент за увеличаване на продажбите

The full content of this page is available to premium users only.

Част  I

 

Има ли нужда заведението от пълноценно работещ уебсайт? Как да увеличи онлайн продажбите, използвайки в максимална степен възможностите на социалните медии и да управлява лоялността на клиентите, използвайки мобилни приложения?

 

Цифровите технологии толкова дълбоко са навлезли в живота на хората, а социалните медии промениха толкова много комуникациите, че мнозина вече се питат: трябва ли ми изобщо пълноценен уебсайт, след като мога да контактувам с потенциалните си клиенти само през новите медии? Въпрос, който няма еднозначен отговор, но за да стигнете до този, който ще е валиден за вас, ето няколко неща, които трябва да знаете.

 

Така нареченият дигитален канал за комуникация вече е „номер едно“ практически за всяка индустрия, включително хотелиерството и ресторантьорството.

 

Условно специалистите го разделят на три основни направления:

 

Web 1.0 —  познатият ни уебсайт, реклама в интернет, e-mail маркетинг и онлайн-продажби (e-commerce);

Web 2.0 —социални мрежи и медии;

Mobile — лоялност и продажби през мобилни приложения (m-commerce).

 

Не е трудно да се досетим кои са най-популярните и най-използваните. Колкото по-отдавна ги познаваме, толкова по-отдавна ги ползваме, към по-новите се отнасяме хем с интерес, хем с известно опасение, защото нито знаем какво ще ни донесат, нито как да го постигнем.  

 

Реалността обаче се променя, а заедно с нея се променя и бизнест. Ако само преди няколко години правило номер едно беше заведението първо да създаде сайт, който да е готов още преди откриването му и едва след това да погледне към другите инструменти, днес активната дейност в социалните мрежи стартира още преди вратите на ресторанта да са отворили врати, а собствен сайт и мобилни приложения към него може изобщо да не се появят.

 

Макар че традиционните интернет технологии или както ги наричат още Web 1.0, постепенно губят популярност, има няколко инструмента, които са нещо повече от мода. Правилно използвани, те и днес могат да са полезни за всеки ресторант.

 

 

Сайтът

Мнозина собственици и мениджъри на заведение днес си задават въпроса дали изобщо уебсайтът им е нужен, при това с известно основание. Локацията на ресторанта може да бъде зададена ефективно и без сайт, резервациите да се правят през специални сервизи, а социалните мрежи да осигурят присъствие на заведението в интернет. Защо тогава да си създаваме главоболия със сайт, който на всичко отгоре може да струва скъпо както по отношение на изграждането, така и по отношение на поддръжката му?

 

Един от парадоксите на съвремието е точно в това, че съществуват стотици успешни проекти, чието присъствие в интернет се изчерпва със социалните медии. Проблемът е, че за голяма част от гостите тези сведения имат неофициален характер, те допускат, че данните  и рейтингите може да са неточни или манипулирани (няма да крием, че и това се случва), а снимките са любителски и най-често представят не ресторанта, а гостите и техните събития. Тези снимки едва ли са най-добрата референция за вашето заведение. Нещо повече, понякога съдържанието им може да разколебае потенциален клиент или дори да го накара да се откаже от посещение на съответното заведение. Любителските снимки не позволяват да се усети атмосферата на ресторанта, не представят отделните детайли в интериора му, не позволяват на гостите да се запознаят с менюто и цените – все неща, които присъстват на официалния сайт.

 

Гостите, които искат да получат официална информация, може и да не са „изкопаеми“, които не ползват социалните мрежи, просто са хора, които ги използват по друг начин или са по-консервативни. Често те са достатъчно платежоспособни и лоялни към местата, които харесват, а значи си струва да бъдат привлечени.

 

Затова, ако се питате дали ви е необходим уебсайт, можем да дадем следния отговор: необходим ви е, но не е задължително той да стартира с откриването на заведението и не е нужно да залитате по сложни и скъпи сайтове.

 

Това, което ще ви трябва на сайта, е неговото съдържание – словесно и снимково. То трябва да се обновява често, да следи сезонните промени в ресторанта, да бъде написано професионално и ГРАМОТНО, а снимките да са направени от професионален фотограф, а не любител.

 

 

Eто и няколко елемента, чието присъствие е задължително на сайта:

 

Пълният текст на статията е достъпен за абонати на THExperts


Категории: 
ЗаведенияНовини

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed