24 Апр. 2024

Вие сте тук

БХРА настоява ДДС да остане 9% за ресторанти и заведения

16.03.2023

 

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА)  категорично се обяви за запазване на диференцираната ставка на ДДС за ресторанти и заведения в размер на 9%. Тя бе въведена, за да подкрепи най-засегнатия икономическия сектор от световната пандемия на Ковид-19 и аргументирана със спецификите на туристическия бизнес.

 

Не може в навечерието на изборите да се използва управленското безвремие и отказ от поемане на отговорност, за да се играят игри с бъдещето на цял един сектор, подчертават от Изпълнителното бюро на БХРА.  Напротив, мярката трябва да се превърне в трайна, както е в повечето страни от ЕС. В момента ДДС за кетъринг и ресторанти в ЕС е намален до ставки от порядъка на 4-5%.

 

Намалението на ДДС за ресторантите е мярка не за намаляване на цените в заведенията за крайните клиенти, а за стабилизиране на сектора и по-лесно понасяне на загубите, нанесени от поредицата от кризи, посочи зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.

 

Не на последно място с мярката се подпомага и запазване на кадрите в сектора, които в момента са на санитарния минимум след двегодишна липса на работа и пренасочване към други сектори на икономиката.

 

Надценката в ресторантьорския бранш е с високи стойности, има голяма разлика между стойността на фактурите по придобиване и реализирания стокооборот. Това води до нисък данъчен кредит и от там до голямо данъчно задължение. При нормални икономически обстоятелства това не би създавало проблеми в бранша. Но върху цената на труда не се начислява ДДС и не се ползва данъчен кредит. А високият процент на ДДС и високите нива на труда изяждат принадената стойност. За огромна част от данъчно задължените субекти като малките и средни фирми и търговски обекти това е фатално и те се оказват пред избора да фалират и затворят или да преминат в сивия сектор, заявиха от БХРА.

 

От БХРА припомниха и че всички водещи политически сили са заявили подкрепата си мярката да остане трайна преди последните парламентарни избори. 

 

БХРА призовава всички браншови организации в туризма да подкрепят искането им за превръщане на ставката от 9 на сто на ДДС за ресторанти и заведения, категоризирани по Закона за туризма, както и за другите видове туризъм. Организацията заяви,  че ще брани икономическите си интересите и оцеляването на бизнеса си с всички разрешени от закона средства.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed