20 Апр. 2024

Вие сте тук

„Лунно“ и „марсианско“ вино предлагат във Франция

17.01.2013

Не е лесно да изненадаш французите с нови вина. В държава, където ежегодно се произвеждат около 49 млн хектолитра от тази напитка, всички разлики се свеждат до сорта, региона на произход и специфичните условия, в които са узрявали плодовете.

 

Двама известни в цяла Франция ловци на метеорити – Брюно Фектан и Карин Бидо, май успяха да направят невъзможното. Защото досега никому не е хрумвала идеята да направят вино от... лунен прах или пък марсиански скали.

 

Искахме да реализираме една луда на пръв път идея, един дързък проект – да направим онова, което никой досега не е правил. Казано фигуративно, решихме да направим Луна и Марс подходящи за консумация, разказа пред Франс Прес Фектан. Мнозина разглеждат Луната през телеском, изучават устройството й, но за пръв път хората ще могат да опитат какъв е вкусът на естествения спътник на земята. Двамата са създали малка фирма, която през декември миналата година започват производство на „лунно“ и „марсианско“ вино в малко градче в източна Франция.

 

Напитката се създава по патентована технология, в основата на която е методът за разграждане на реголит и марсиански скали, разработен от професора по геохимия в Университета на Западен Бретан Жан Аликс Бара. Като суровина той използва метеорити, които двамата французи са събирали през целия си живот във Франция.  

 

Подробностите се пазят в тайна, известно е само, че метеоритите се превръщат на прах, който се смесва с минерална вода. След това получената течност се смесва с гроздов сок.

 

Засега не е ясно дали виното отлежава в бъчви или директно се бутилира, нито какъв е вкусът на виното. До момента са произведени 60 трилитрови бутилки от двата вида. Предприемчивите французи са започнали производството и на пури, които съдържат лунен и марсиански прах.

 

Лунното вино не се продава в търговската мрежа. Според производителите повечето бутилки са били изкупени още докато са ги произвеждали. Останалите ще бъдат продадени на търг, на който купувачите сами ще могат да оценят ексклузивната продукция.

 

Цялата продукция е сертифицирана от медицински лаборатории, които удостоверяват, че продуктът е годен за консумация.

 

Източник: ИТАР-ТАСС

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed