28 Март 2024

Вие сте тук

Ни рак, ни риба

The full content of this page is available to premium users only.

Бизнес + отдих: да съчетаеш приятното с полезното

 

Според психолозите стресът, който служителите на една компания изпитват по време на делово пътуване, се отразява отрицателно върху производителността на труда и носи сериозни финансови последици.

 

Вероятно затова напоследък става все популярна концепцията bleisure (business + leisure), която съчетава деловите пътувания с кратка ваканция.

 

Може да не ви харесва думата, а може би и самата концепция, но дори и да е така, едва ли ще е разумно да подценявате тази нова тенденция.

 

Ето как работи формулата: изпращате служител в двудневна командировка, а към нея той си добавя още две нощувки в същата или съседна дестинация, за които кани съпругата или приятелката си да се присъедини към него.

 

Засега няма много проучвания на този феномен, който не е нито бизнес, нито почивка, а нещо по средата. Въпреки това оскъдните данни, които съществуват, подсказват, че служителите на компаниите са значително по-склонни да предприемат пътувания, ако в края на седмицата могат да ги обърнат на ваканционни. Нещо повече, анкетите показват, че по време на деловата си командировка те успяват да свършат много повече работа, ако очакват възнаграждение под формата на почивка в края на седмицата.

 

За самите служители това е предпочитан вариант, защото така те си спестяват част от разходите, които биха били неизбежни за едно уикенд пътуване.

 

За компаниите това също е добра алтернатива, защото служителите им са по-продуктивни и ефективни, отколкото при обикновена командировка.

 

 

За да прочетете пълния текст на статията, трябва да сте абонат на THExperts

 

Категории: 
ТуризъмБизнес пътувания

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed