18 Апр. 2024

Вие сте тук

Къде можем да опитаме най-вкусните сирена

13.11.2012

За любителите на бира съществуват бирарии, за ценителите на вино – винарни, само пристрастените към сирената изглеждат обречени да си купуват любимия продукт от супермаркет. Ако мислите така, за щастие грешите, защото съчетанието между магазин за сирене и бар, в който то може да се дегустира, съвсем не е изключение.

 

Да започнем от Франция, където можете да дегустирате сирене едва ли не навсякъде и където има десетки места, пердставляващи симбиоза между специализиран магазин и бар.  Там можете не само да се насладите на различни сирена, но и да ви препоръчат с какво вино да го комбинирате. Англия, Швеция, Холандия и Белгия също са места, където можете с малко повече търсене да намерите нещо подобно. На американския континент подобни места също съвсем не са рядкост...

 

Androuet, Париж

     Собствениците на заведението са истински пропагандатори на културата на сиренето, която са започнали да разпространяват още през 1909 г.  Всъщност, това е истинска верига със специализирани магазини в Париж, Лондон и Стокхолм. На рафтовете можете да намерите не по-малко от 50 различни сорта – като зазпочнете от прочутите френски  сирена  «Бри», «Камамбер», «Реблошон», минете през италианските «Горгонзола» и «Моцарела» и стигнете до по-редките английски и швейцарски сортове.  Можете да опитате сиренето в специален бюфет, където върху специално плато са разположени парченца сирене и са гарнирани с ароматен мед, плодове и мармалади. Онова, което ви хареса, веднага можете да си купите за вкъщи. А можете да

си поръчате и дегустационен сет от няколко сирена, които да сравните.

Макар че брандът произхожда от Франция, първият ресторант с марката Андруе е в британската столица Лондон. Както пишат посетителите му, той е за специални случаи, а менюто е пълно с вариации на тема сирене...

 

 

La Cloche a Fromage

 

Това е верига бутикови магазини за сирена в четири френски града. Но в един от тях, Страсбург, има и ресторант със същото име. Това е едно от малкото заведения в света, където не се сервира нищо освен ястия със сирене. Разположен е само на няколко преки от катедралата  на Страсбург. Ароматът на сиренето се усеща още на входа, а менюто е мечта на всеки любител на сиренето, защото включва над 70 сорта. Можете да си поръчате плато с 10-14 различни вида сирене, от прясно до пресовано, или пък да си поръчате легендарния швейцарски роклет, който ще ви сервират заедно със специална горелка: с нея ще можете да разтопите сиренето и да го поставите върху парченца варени картофи. Опитайте!

В същото заведение ще откриете и най-големият дисплей за сирена в света, вписан в Книгата на Гинес. Дисплеят представлява три мраморни вътрящи се плота с височина 1,80 метра височина и диаметър 1,50 метра. Цялото съоръжение тежи  800 кг.  и върху него могат да бъдат представени до 100 вида сирена едновременно.

 

 

 Le chalet, Грюйер, Швейцария

         

 

 

Швейцарското градче  Грюйер е родина  на едноименното сирене, така че тук няма да имате проблем с намирането му. Най-добре е да го опитате в някое от местните ресторанчета.  Разположено на главната улица, Le chalet предлага едно от най-вкусните фондю в Швейцария. Местната особеност е, че към фондюто се сервират не парченца хляб, а варени небелени картофи. Като се потопят във фондю, стават невероятно вкусни!

 

 

 

 

 

La Bocca Buona, Бра, Италия

 

Пиемонт отдавна си е завоювал славата на един от най-добрите центровете за производство на сирене в Италия. Тук съществува хилядолетна традиция за преработване на млякото, а многобройните дребни производители са пазят тайните на производство на ароматни сирена от столетия.  Затова можете да ги опитате едва ли не навсякъде.

Кухнята на заведението La Bocca Buona може да конкурира високата кухня на ресторанти със звезди Мишлен във всичко освен цените, които тук са значително по-разумни.  Ястията със сирене заемат цели две страници от менюто на заведението. Започнете със салати с ароматно сирене и трюфелово масло, а за десерт си поръчайте плато с местните сортове «Бра», «Кастелманьо» или «Мурацано».

 

Le Grand Vefour, Париж

 

Разположен на улица с красноречивото име Божоле в галерията Пале Роял в Париж, ресторан Le Grand Vefour е известен не само с големия избор на сирена в менюто.  Под неговия покрив често са си похапвали много френски знаменитости. Виктор Юго например е идвал, за да си поръча крем супа от зелен фасул, която и до днес фигурира в менюто. Платото със сирена според познавачи тук е едно от най-добрите в Париж. Самите сирена са изключително качествени и се сервират с лучен конфитюр  и сладко от зелени домати.

 

 

Al Sorriso, Сорисо, Италия

 

Ако не познавате истинската «Горгонзола», най-добре е да я откриета в родината й – Новара, Италия. Местните жители твърдят, че дори регионът да нямаше  никакви забележителности, хората пак щяха да идват тук, само за да опитат  прочутото сирене. Сиренето «Горгонзола» може да е сладка  (тя съзрява два месеца и се отличава с мек вкус), или пък пикантна, ако зрее по-дълго време.

Ако търсите автентична кухня, но искате да се насладите и на авторска кулинария, ще ви препоръчат „Al Sorriso“ – ресторант, отличен с три звезди Мишлен. Той е семейна собственост и двойката собственици прави истински чудеса от местните съставки: алпийски сирена, бекон и шунка от Вал Вигецо, съчетани с ароматни треви и подправки.

 

 

Restaurant Cheese's Art, Барселона

 

Както показва името, ресторантът е посветен на сирената и изкуството на консумирането му.  Семейство Сангра, собственик на заведението в Барселона, навлиза в света на сирената още преди 30 години.  В ресторанта цари истинска домашна атмосфера, а сиренето е гвоздей в менюто. Фондю, раклет, плато сирена в няколко вариации, които се допълват с разнообразни салати, важна роля в която играят сирената.  

 

L'Art Du Fromage , Лондон

 

Още едно заведение с подобно име, но разположен в столицата на Великобритания. Сравнително нов, той за кратко време спечели много посетители с богатата палитра от френски сирена, които предлага – близо 100 вида, които всяка седмица се доставят от Лион.

Това е първо специализирано заведение във Великобритания, в което властват вкусовете на сирената от Франция. Ако искате чедър, ще трябва да го потърсите на друго място. И тук менюто е базирано върху ястия с акцент върху сиренето: фондю, раклет, тостове със сирене и дори сладолед със сирене. Разбира се, собственици са двама франццузи, амбицирани да приобщят британската нация към изкуството на френското сирене. Те са пренесли изкуството на производство на сирена в региона Елзас с идеята да ги популяризират на Острова..

 

 

Chedd's , Уисконсин, САЩ

Четири заведения  със същото име в американския щат Усконсин се гордеят с това, че предлагат меню, в което сиренето е неразделна съставка. Въпреки че не претендират за изисканост, тук се сервират сандвичи с 34 вида сирене с добавки от меса, зеленчуци, плодове, риба. Което напълно задоволява американския вкус.

Допълнителна екстра е възможността да се създаде собствен сандвич, комбинирайки наличните съставки по собствен вкус. Впрочем, повечето посетители напълно се доверяват на вкуса на собствениците, добавяйки по някоя екстра към съставките.

 

Mission Cheese, Сан Франциско, Калифорния

Сиренето като откритие е девиз на това заведение в Сан Франциско, където акцентът е върху американските бутикови сирена.  Независимо дали са произведени на западния или източния бряг, или пък където и да било другаде в североамериканския континент, всички са добре дошли в заведението, чиято основна мисия са сирената.

 

 

 

 

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed