19 Апр. 2024

Вие сте тук

Кулинария за тялото и душата демонстрират на „Фудтех 2013“

03.04.2013

Добавянето на натурални етерични масла в храната балансира физическото и емоционалното здраве, затова аромакулинарията  става все по-модерна. Това заяви Гергана Кабаиванова, председател на сдружение „Устойчиво общество“, на пресконференция преди откриването на Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии  „Фудтех 2013“. Тя продължава от 3 до 6 април в Международен панаир Пловдив с участието на фирми от 9 държави.

 

За първи път в рамките на изложението отварят врати работилници „Сготви си здраве“, съвместна инициатива на Международен панаир Пловдив, „Устойчиво общество“ и списание „Органично“. Искаме да покажем достъпни начини за правилно хранене, които могат да се използват във всекидневието, подчерта Гергана Кабаиванова.

 

Голямата атракция в работилниците  е аромакулинарията, която не само подобрява  качеството, но и влияе положително на настроението. Как се правят ястия за добра кондиция по време на работа и за релаксиране, посетителите ще видят в дните от 3 до 5 април в палата 7.

 

В програмата на работилниците са включени демонстрации за приготвяне на хляб, масло, баница и други специалитети от домашни екопродукти по традиционни техники. Акцентира се на правилното и пълноценно хранене на децата - те сами ще могат да си направят полезна закуска или обяд за училище.      

 

Натуралните български продукти и здравословните диети са водеща тема на  „Фудтех 2013“.  Акцентът на изложението  насочва вниманието към фирмите, инвестирали в технологии и оборудване за производство на висококачествени изделия.

 

Темата за полезното хранене е основна и за традиционния Гурме салон. През цялото време на изложението майстори кулинари от България и Италия ще творят изискани 3-степенни  и  4-степенни менюта, ще има и дегустации.

 

Специален гост е главният готвач на посолството на Япония у нас. В първия ден на „Фудтех 2013“ той на живо пресъздаде три  от най-атрактивните блюда на японската кухня - скаридени топчета, яйчен омлет по японски и оши-дзуши (вид суши).  Кулинарната традиция на Япония се базира на използването на прясна риба и зеленчуци, което е тайната на дълголетието на нейните жители.

 

Ценителите  на прочутата италианска кухня могат да усетят нейния чар  на изложбата „Вкусовете на Италия“, където ще намерят уникални местни изделия.

 

Работещите  в областта на туризма ще открият не само качествени храни  и напитки, но и оборудване за  хотели, ресторанти, барове и търговски обекти. То се предлага  на Международната изложба „Хорека Пловдив“, която се организира паралелно с „Винария“ и „Фудтех“.

 

Трите изложения показват картината на един сектор от икономиката, който всекидневно присъства в нашия живот, защото всички  харесваме хубаво вино, добра кухня, приятни заведения и хотели, коментира Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, организатор на форумите.

 

Още полезни новости може да се научат на семинарите "Билките в аптечката, кухнята и детската стая" и „Въведение в биодинамичното земеделие: точното време или как да планираме лунния календар” на 6 април.

 

Палатите ще бъдат отворени всеки ден от 9 до 18 ч, на 6 април – до 14 часа. Билетът струва 3 лева общо за всички прояви, а за ученици, пенсионери и инвалиди – 2 лева.

 

 

На снимката: Главният готвач на посолството на Япония у нас демонстрира как се приготвят екзотични специалитети в първия ден на изложението „Фудтех 2013“. То продължава от 3 до 6 април в Международен панаир Пловдив.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed