27 Апр. 2024

Вие сте тук

България ще произведе около 160 милиона литра вино от тазгодишната реколта

26.09.2016

160 милиона литра вино от тазгодишната реколта на грозде ще произведе България. От тях страната ни ще изнесе около 60 милиона литра вино, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Пловдив по повод откриването на кампанията на гроздобера в село Устина. Данните са според прогнозите на Изпълнителната агенция по лозата и виното.


По думите на министър Танева качеството на реколтата е добро, а очакваните добиви ще са около и малко по-високи от миналогодишните. Това е още един отрасъл, който показва, че България може да произвежда добро грозде, да прави добро вино и да го изнася на добри пазари.


Последните години нашата страна изнася вино предимно за Русия, Китай и Великобритания. Всяка година се увеличават насажденията с грозде. Тази година се очакват нови 600 хектара насаждения, увеличават се и производителите на вино, 19 нови изби са в процес на изграждане, а към момента са 263 повече от миналата година, каза още Десислава Танева. и добави, че независимо от трудностите, с които се сблъсква българския земеделски производител се отчита растящ тренд.


Земеделският министър информира, че тази седмица ще бъде обнародвана наредбата за промените по мярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" по Програмата за развитие на селските райони, която ще бъде отворена в началото на октомври. Министър Танева каза, че със заявеното увеличение на бюджета с над 80 милиона евро за проекти по мярка 4.2 , след одобрение на заявените разходи от първия прием, остатъка ще се върне в бюджета. По данни на земеделското министерство, средният процент на неодобрени заявени разходи при приема по мярка 4.1 е около 30 процента.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed