06 Май 2024

Вие сте тук

Биохраните да станат запазена марка на България

07.03.2013

 „Швейцария е известна с часовниците, Германия – с „Мерцедес“, а за България запазена марка трябва да станат чистите храни. Това е нашата ниша на световния пазар, защото човекът не може да оцелее без тях“. Това заяви доц. Димитър Димитров, ректор на Висшето училище за агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), по време на международната конференция „Биологично произвдство – предприемачество и мениджмънт“, част от съпътстващата програма на изложението „Агра 2013“,  в Международен панаир Пловдив. Според него трябва да се подкрепят всички, които работят за създаването на екологични продукти, защото този бранш ще бъде все по-силен и важен фактор в икономическото развитие на страната.

         

Броят на биологичните оператори  в България нараства с 30% годишно по данни на  Агроекологичния център към Аграрния университет в Пловдив. Нова тенденция е създаването на регионални кооперативи, които помагат на производителите да бъдат по-конкурентни на пазара.

 

В Пловдив вече се работи за основаването на нов клъстер за земеделие и хранителни технологии с името „Агрофудтех“, съобщи председателят на Общинския съвет в града арх. Илко Николов при откриването на конференцията. „Той ще представлява високотехнологичен парк,  който ще обедини компании, производители на биопродукти, лаборатории, консултантски център, логистичен център, информационен център за стандарти, звено за координация на научни разработки за нови сортове, породи и методи, метеорологичен център и станция за борба срещу градушки. В клъстера ще се включат няколко общини  и различни сдружения“, поясни арх. Николов.

           

Посетителите на „Агра 2013“, която продължава до 9 март, могат да видят биомед, биовино, биозърно, биохляб и други екологично чисти продукти, създадени в България. Над 420 директни и представени изложители от 20 държави демонстрират модерни технологии, техника и оборудване за селското стопанство.

 

На това се дължи и големият интерес към изложението. С 15% повече са били посетителите през първите два дни (5 и 6 март), показват данни от информационната система на панаира. Очаква се броят на гостите да бъде близо 30 000.

 

На снимката:

Щандовете на биопроизводителите на „Агра 2013“  привличат много посетители.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed