24 Юли 2024

Вие сте тук

Бели облаци или черни дупки

The full content of this page is available to premium users only.

Екип THExperts

 

(Статията е част от темата на бр.4/2013 г. "В облаците")

 

Пазарът на «облачните»  технологии в света е огромен. По данни на  Deloitte през 2008 г . този бизнес е донесъл $55 млрд. приходи, а две години по-късно обемът вече е $70 млрд. Към края на 2012 г. по оценка на компания Gartner, Inc. Business process services ръстът в сравнение с предходната година е 19,6%, а общият обем на сделките е $109 млрд.

 

Технологията вече е добре позната и в корпоративния, и в обществения сектор. В САЩ например  тя има държавна подкрепа и се използва от конгреса и администрацията на президента на САЩ.

 

Според проучване на Европейския център за изследване на икономическата политика, ако държавите от ЕС активно внедряват облачните технологии, страните-членки само за пет години могат да икономисат 760 млрд евро и да открият 2,4 млн нови работни места.

 

В туризма тази технология прави едва първите си плахи стъпки, но експертите са убедени, че те ще навлязат бързо поради неоспоримите си предимства.

 

Сгъстяват ли се облаците

Естествено е към всяка нова технология да съществува известно недоверие. То бързо ще се разсее, убеден е Антъни Лий, управляващ партньор в at Fladgate LLP. В интервю за списание Hospitality Technologies той пояснява, че облачните технологии  ( от англ. cloud computing) означават дистанционно използване на  сървър, на който се съхраняват софтуер и данни, достъп до които се осигурява през инстернет или друга мрежа за данни (така наречения облак).

От гледна точка на отделите, свързани с обслужване на клиента в хотела, индустрията на гостоприемството вече използва подобни технологии, при това отдавна. Експертът дава за пример GDS системите (такива като Галилео и Амадеус), които се използват за резервиране на стаи от много години. Подобен е случаят и с онлайн резервационните системи, както и появилите се в последно време уеб-базирани системи, които също са форми на облачните технологии в този сектор.

Останалите служби в хотела също използват разновидност на облачните технологии, за да контролират запасите, управляват финансите и пр. Вече има компании, които предлагат на аутсорсинг различни услуги, в това число и базирани в облаците системи за контрол на складовите наличности.

Според Лий без значение къде e базирана  IT  инфраструктурата, съществуват рискове за сигурността, които не бива да бъдат пренебрегвани. Първият и най-важен е, че сървърите, които съхраняват данни на много компании, могат да бъдат подложени на хакерски атаки. Но това може да се случи навсякъде, а не само в облаците. Затова трябва да се убедим, че компанията, която ни предлага услугите, използва най-съвременни технологии и е в състояние да обезпечи сигурност на данните ни. Това, което трябва да направим, е да се убедим, че са взети всички предпазни мерки.

Според Лий най-често се използва следният модел за „облаци“:

Сървър

Инфраструктура

Платформа

Приложение

Клиент

 

 ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ, ТРЯБВА ДА СТЕ АБОНАТ НА THEXPERTS

 

Категории: 
Оборудване

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed