Петстотин милиона лева оборотът от производството и продажбите на бирата през 2016 г. От тях 467 млна са на „Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД, съобщиха от Съюза на пивоварите в България, чиито членове са тези компании.
Данните бяха съобщени в навечерието на професионалния празник на пивоварите – Илинден.
Инвестициите в бранша бележат устойчива тенденция към растеж, като за последните три години вложенията в дълготрайни материални активи за производство на пиво и малц възлизат на 164 милиона лева. С най-голям дял продължават да бъдат капиталовите инвестиции в нови бутилиращи и опаковащи линии, енергоефективно промишлено обзавеждане, модернизиране на производствените и логистични звена. По данни на СПБ от 1994 г. (когато започва приватизацията на пивоварната промишленост в страната) до днес в сектора са инвестирани над 1 милиард и 170 милиона лева.
Според изпълнителния директор на СПБ Ивана Радомирова през миналата година приходите към бюджета от производството и продажбите на бира надхвърлят 350 млн. лева, от които директните постъпления от акциз и ДДС от бранша са близо 140 млн. лева. А около 95% от тях са от шестте бирени компании, които са членове на сдружението.
По данни на Europe Economics добавената стойност по цялата верига на бирената индустрия, от полето – до чашата на консуматора, е близо 330 млн. евро, от които 32% се генерират директно от пивоварните компании, 49% от секторите по веригата на доставките и 19% от търговските обекти на дребно и заведенията – ресторанти, кафенета, барове и др.
През 2016 г. по данни на СПБ и НСИ в страната са произведени близо 5 180 000 хектолитра бира. От тях производственият дял на членовете на СПБ е 98 - 99%. Достигнатият през миналата година обем на пивопроизводството е най-високият от 2008 г. насам. За първи път се отчита слаб спад от 2% в количествата на внесената в страната бира от други държави на ЕС и трети пазари и покачване на износа с 8%.
За първите шест месеца на 2017 г. основните тенденции в развитието на бранша се запазват. На пазара са се появили 6 нови марки пиво и десетки иновации в опаковки и етикети. Обемът на реализацията е на нивата от миналата година, като се запазва положителната тенденция за увеличаване на дела на продажбите в кенове, стъклени бутилки и намаляване на дела на консумацията в пластмасови опаковки.
От сдружението са категорични, че въпреки динамиката в навлизането у нас на стотици нови вносни брандове и стилове бира, вкусът на сънародниците ни към родното светло пиво се запазва. Дори и когато трайно живеят или учат в чужбина, те пак търсят и обичат да пият именно традиционните български марки. Доказателство за това е износът на бира именно към държави с големи български диаспори.
Нараства и интересът към пивото с под 2% обемни градуса алкохол и безалкохолните бири. От всички алкохолни индустрии пивопроизводството е единственото, което позволява продуктът да бъде с 0% или под 0,5% алкохол. Това дава широки възможности да бъдат удовлетворени изискванията на все повече потребители, коментират от съюза. В същото време безалкохолните бири имат вкуса на традиционното пиво, тъй като съдържат същите натурални съставки малц, хмел, пивни дрожди и вода.