Хлябът „Биомикс“ грабна специалната награда за нов български продукт в Конкурса за иновации, който бе организиран в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра 2013“. Деловият форум продължава до 9 март в Международен панаир Пловдив.
Създателите на хляба твърдят, че е полезен за здравословния начин на живот. Рецептата е разработена в Института по криобиология и хранителни технологии, включва смес от ръжено, овесено и пшенично брашно и естествена млечно-кисела закваска, заменяща маята.
Призът бе връчен от председателя на Селскостопанската академия проф. д-р Петър Славейков и бизнесмена Георги Гергов на традиционната Вечер на изложителите на „Агра 2013“ в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив. „Да поздравим победителите и да благодарим на организаторите в лицето на г-н Гергов за това прекрасно изложение. На него се развива сътрудничеството между бизнеса и науката, а това е пътят към успеха“, заяви проф. Славейков.
За първи път бяха връчени награди на Международен панаир Пловдив за най-мащабно участие в „Агра“. Сред българските производители на селскостопанска техника бе отличена компанията „Мадара“, а сред вносителите - „Тайтън машинъри“.
62 изделия си съперничеха в шестте раздела на Конкурса за иновации. Председател на комисията от експерти бе заместник-министърът на земеделието д-р Цветан Димитров.
Технология за отглеждане на черешови насаждения на Института по земеделие в Кюстендил зае първото място в раздел „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството“. В областта на животновъдството най-значимо постижение се оказа модулно изграденото малко предприятие за преработка на мляко на пловдивската фирма „Блиц“.
Здравословен сорт домати „Копнеж F1“, който е с подобрени биологични показатели заради по-голямото съдържание на антиоксиданта ликопен, взе приза в раздел „Сортови семена и посадъчен материал“. Зеленчукът е селектиран в Института по зеленчукови култури „Марица“.
На снимката: Председателят на Селскостопанската академия проф. д-р Петър Славейков (вдясно) и бизнесменът Георги Гергов връчват специалната награда за български иновативен продукт, която бе присъдена на Института по криобиология и хранителни продукти