24 Ноем. 2024

Вие сте тук

Бирата доставя до 75% от дневния прием на витамин В

20.12.2012

Един литър пиво задоволят до 75% от дневните потребности на човек от витамин В (фолиева киселина), от аскорбинова киселина (витамин С) – до 100%, от никотинова киселина – до 35% и от рибофлавин – до 15%.  Това показват проучвания на  учени от Центъра по биология на храните и от Института по криобиология и хранителни технологии  (ИКХТ). Целта бе да се установи какво е съдържанието на фолиева киселина (витамин В9) в различни марки пиво, закупени от търговската мрежа. Изследванията са част от усилията на научните среди и Съюза на пивоварите за изучаване качествата на продукцията на българската индустрия, съобщиха от организацията.

 

В зависимост от марката на пивото количеството на фолиевата киселина варира от 10 до 320 микрограма в порция от 500 мл, като  за светлото и тъмното пиво няма разлика.  Голямата вариация в съдържането на витамина се дължи на различните суровини и технологии, използвани от производителите. Интересно е, че някои марки пиво притежават много високо ниво витамин В9, което е близко до препоръчителната за прием дневна доза от 400 мкг.

 

В пивото витаминът се образува от пивоварните дрожди по време на ферментацията, а известни количества идват и от пивоварния ечемик. Този факт е добре известен от десетилетия и консумацията на течна бирена мая е алтернатива на приема й на таблетки. Кълненето на зърна е стародавен и широко разпространен метод за повишаване на тяхната хранителна стойност. Установено е, че при кълненето на ечемика се увеличава 5-6 пъти количеството на рибофлавина, 2 пъти на никотиновата киселина и почти 2 пъти на фолиевата киселина. Много от тези витамини са термоустойчиви и не се разграждат при варенето на пивната мъст. Ето защо предимството на пивото е, че то се произвежда не само от зърнени култури, но от специално малцуван ечемик. 

 

 

Фолиевата киселина  и нейният биологично активен аналог тетрахидрофолиевата киселина е незаменим витамин, необходим за нормалното функциониране на човешкия организъм. Недостигът на витамин В9 води до развитие на животозастрашаваща анемия, повишава риска от редица заболявания, включително появата на тумори. Епидемиологичните изследвания показват, че употребата на фолиева киселина предпазва от дефекти на нервните окончания, сърдечно-съдови заболявания, рак на дебелото черво и вероятно от болестта на Алцхаймер и рак на гърлото.

 

Поради ключовото значение на фолиевата киселина за здравословния начин на живот се води подробна статистика за нейното присъствие в режима на хранене. Най-съществени източници са листните зеленчуци като салата, спанак, някои варива, черен дроб, слънчогледово семе, дрожди, пиво и др. През последните години редица компании предлагат храни, обогатени с витамин В9. Обикновено това са различни зърнени закуски, хляб, бира и др.

 

 

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed