Екатерина Геловска
Течна сол, сухи сокове или омлет във вид на спрей – всичко това днес може и да изненадва редовия потребител, но много скоро ще се превърне в класика на тезгяха.
Днес на мода идват нови иновативни продукти, които до някъде напомнят търсенията в молекулярната кулинария.
Совите не са това, което са
Когато говорим за нещата, които не са онова, което изглеждат, се сещам за фраза от култовия в миналото сериал „Туин Пийкс“ – „Совите не са това, което са“. „Бутилка“, съдържаща течност, която може да бъде изядена след изпиването й; сладолед, който при награвяне може да се превърне в горещ мус; йогурт в ядлива обвивка – това са само част от примерите на продукти от бъдещето, представени само преди месец на на Салона на хранителната промишленост в Париж и получили специална награда на журито.
Ядливите обвивки
Футуристичната разработка на продукти с ядлива опаковка е дело на дизайнерската компания «WikiCell Designs», чийто основател е харвардският професор Дейвид Едуардс. Идеята възникнала по време на подготовката на дизайнерска изложба, когато се родило предложението да се създаде ядлива опаковка за вода. Днес тя има естествено продължение – малиново желе в обвивка от йогурт, който се топи в устата, освобождавайки малиновия аромат, както и много други продукти.
От компанията «WikiCell Designs» разказаха пред THExperts, че тази опаковка е подходяща за най-различни продукти – йогурт, сокове, сладолед, сирена, коктейли, мусове, супи... Списъкът може да бъде много дълъг.
Статията е част от съдържанието на бр.9-10/2012 г на THExperts и е достъпна само за абонати