03 Май 2024

Вие сте тук

Спомени от бъдещето

The full content of this page is available to premium users only.

Екатерина Геловска

 

Течна сол, сухи сокове или омлет във вид на спрей – всичко това днес  може и да изненадва редовия потребител, но много скоро ще се превърне в класика на тезгяха.

 

Днес на мода идват нови иновативни продукти, които до някъде напомнят търсенията в молекулярната кулинария.

 

Совите не са това, което са

Когато говорим за нещата, които не са онова, което изглеждат, се сещам за фраза от култовия в миналото сериал „Туин Пийкс“ – „Совите не са това, което са“. „Бутилка“, съдържаща течност, която може да бъде изядена след изпиването й; сладолед, който при награвяне може да се превърне в горещ мус; йогурт в ядлива обвивка – това са само част от примерите на продукти от бъдещето, представени само преди месец на на Салона на хранителната промишленост в Париж и получили специална награда на журито.

 

Ядливите обвивки

Футуристичната разработка на продукти с ядлива опаковка е дело на дизайнерската компания «WikiCell Designs», чийто основател е харвардският професор Дейвид Едуардс. Идеята възникнала по време на подготовката на дизайнерска изложба, когато се родило предложението да се създаде  ядлива опаковка за вода. Днес тя има естествено продължение – малиново желе в обвивка от йогурт, който се топи в устата, освобождавайки малиновия аромат, както и много други продукти.

От компанията «WikiCell Designs» разказаха пред THExperts, че тази опаковка е подходяща за най-различни продукти – йогурт, сокове, сладолед, сирена, коктейли, мусове, супи... Списъкът може да бъде много дълъг.

 

Статията е част от съдържанието на бр.9-10/2012 г на THExperts и е достъпна само за абонати

 

Категории: 
Food's GuideНовини

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed