Кои са основните правила за приготвяне на пица разказаха пред български пицари и готвачи Радостин Кирязов, председател на Българската асоциация на пицарите, и Джовани Менто, президент на Световната федерация на пицарите. Двамата проведоха днес майсторски клас в Метро академия в София.
Майсторите пицайоли, както ги наричат в Италия, разкриха тънкостите на истинската италианска пица и се спряха на основните грешки, които се допускат.
Добрата пица започва от брашното, затова всеки, който иска да направи традиционна италианска пица, трябва преди всичко да се снабди с подходящо италианско брашно. Не, че българското не е добро, но просто не е предназначено за този вид изделия, поясни Джовани Менто. За да стане добро тестото, пицарят трябва да е наясно с биохимичните свойства на брашното, което използва, допълни той.
Тестото трябва да узрява дълго, затова се приготвя от предишния ден, поясни майсторът. Готовото тесто да се разстеле на ръка е другото условие. Пицата трябва да има ръбче и да не е претрупана с продукти, е четвъртото правило. Най-накрая се пече в нагорещена фурна, чиято температура може да достигне 400 градуса и повече.
Радостин Кирязов не само демонстрира уменията си, но и показа на начинаещи пицари основни прийоми за приготвяне на пица. Участниците в майсторския клас имаха възможност да усвоят тънкостите и собственоръчно да приготвят по няколко пици. А колегите им – да ги дегустират и оценят.