Лукът – мерило за благосъстоянието на филипинците
Ако в Европа инфлацията предизвика поскъпване на горивата, млечните продукти, месата и др. храни, във Филипините тя доведе до недостиг и поскъпване на… лука.
„Храната е приготвена без лук“ е бележката, която може все по-често да се види в заведенията. И това съвсем не е случайно. Според официалната статистика в навечерието на коледните и новогодишните празници цената на лука достигна 700 песо или $12,80 за килограм.
Това е повече, отколкото е цената на месото и се равнява на минималната дневна ставка на работещ в островната държава.
Въпреки че след празниците цената спадна, лукът все още остава луксозна стока за мнозина потребители, казва Ризалда Маунс, управител на пицария в центранната част на Себу, цитирана от Би Би Си. Според нея доскоро ресторантът е закупувал по няколко килограма лук дневно, а сега могат да си позволят единствено половин килограм.
Лукът е основна съставка за сосовете, с които се сервират едва ли не всички местни ястия. Заради лошите климатични условия реколтата на лук в тропическата държава е намаляла катастрофално, както и на други отглеждани селскостопански растения. В опит да се стимулира предлагането държавата предприе спешни мерки за внос на жълт и червен лук. Но засега особен ефект няма.
Ръстът на цените удари и продавачите на стрит-фуд в Себу, чиито заведения са много популярни както сред местните жители, така и сред туристите.
Не мина и без куриози. Местна девойка решила да замени с връзка лук традиционния булчински букет с цветя на сватбата си. Бъдещият съпруг приветствал предложението на практичната си годеница, писа местен вестник.