28 Март 2024

Вие сте тук

Заведенията във Филипините започват да пестят лука

30.01.2023

Лукът – мерило за благосъстоянието на филипинците

 

Ако в Европа инфлацията предизвика поскъпване на горивата, млечните продукти, месата и др. храни, във Филипините тя доведе до недостиг и поскъпване на… лука.

 

„Храната е приготвена без лук“ е бележката, която може все по-често да се види в заведенията. И това съвсем не е случайно. Според официалната статистика в навечерието на коледните и новогодишните празници цената на лука достигна 700 песо или $12,80 за килограм.

 

Това е повече, отколкото е цената на месото и се равнява на минималната дневна ставка на работещ в островната държава.

 

Въпреки че след празниците цената спадна, лукът все още остава луксозна стока за мнозина потребители, казва Ризалда Маунс, управител на пицария в центранната част на Себу, цитирана от Би Би Си. Според нея доскоро ресторантът е закупувал по няколко килограма лук дневно, а сега могат да си позволят единствено половин килограм.

 

Лукът е основна съставка за сосовете, с които се сервират едва ли не всички местни ястия. Заради лошите климатични условия реколтата на лук в тропическата държава е намаляла катастрофално, както и на други отглеждани селскостопански растения. В опит да се стимулира предлагането държавата предприе спешни мерки за внос на жълт и червен лук. Но засега особен ефект няма.

 

Ръстът на цените удари и  продавачите на стрит-фуд в Себу, чиито заведения са много популярни както сред местните жители, така и сред туристите.

 

 Не мина и без куриози. Местна девойка решила да замени с връзка лук традиционния булчински букет с цветя на сватбата си. Бъдещият съпруг приветствал предложението на практичната си годеница, писа местен вестник.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed