20 Апр. 2024

Вие сте тук

IKEA възобновява продажбата на популярните си кюфтенца

21.03.2013

Лазанята с конско отива за благотворителност

 

Шведската мебелна верига ИКЕА (IKEA) съобщи днес, че е възобновила продажбата на популярните си кюфтенца в ресторантите си в Австрия, Дания, Финландия и Швеция, след като спря продажбата им в над 20 страни заради открито конско месо в тях, предаде ДПА.


През февруари чешките власти откриха следи от конско месо в пакети от по един килограм, доставени от шведската компанията Дафгорд (Dafgard). Тестовете, направени след това от Дафгорд, потвърдиха тази информация.


Решението отново да бъдат пуснати в продажба кюфтенцата в ресторантите на ИКЕА засяга четири страни. ИКЕА очаква, че ще й отнеме няколко седмици, за да се достигне необходимият капацитет за другите държави, в които продажбите на кюфтенцата бяха спрени, както и за замразените кюфтенца, продавани в отдела за храни на ИКЕА, посочи говорителката на компанията Илва Магнусон.


Новият доставчик на Дафгорд е базиран в Германия, но ИКЕА планира да се обърне и към доставчици от Ирландия и Швеция, допълни тя.


Дафгорд съобщи по-рано този месец, че е установил в Полша източника на конското месо, което е било открито в продаваните на ИКЕА кюфтенца. Мебелната верига спря продажбата им в 24 страни, предимно в Европа.


Магнусон посочи, че компанията обсъжда с националната агенция по храните какво да се направи с продуктите, които са били спрени от продажба. Една от възможностите е те да бъдат дарени, след като им се сменят етикетите.


Шведската верига за търговия с хранителни продукти Аксфуд (Axfood) съобщи, че от утре ще започне да дарява лазаня, която съдържа конско месо, на църква в централен Стокхолм, която провежда социална програма. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed