26 Февр. 2020

Вие сте тук

easyJet въвежда хибридни двигатели за икономии на гориво

03.02.2016

 

Авиокомпанията планира да тества технологията през 2016 г.

 

 

Авиокомпания easyJet представи планове за революционна система с водородно гориво за самолетитеи с нулеви емисии, която ще спестява около 50 000 тона гориво годишно и свързаните с този разход въглеродни емисии.

 

Авиопревозвачът се ангажира да намалява въглеродния отпечатък на своите пътници и до 2020 г. цели да намали емисиите с още 7% спрямо днешните, които са 81,05 грама въглероден диоксид на пътникокилометър. Това прави общо 28% намаляване на емисиите за последните 15 години. easyJet инвестира в най-новите технологии, оперира ефективно и запълва повечето от своите места, което означава, че пътник на easyJet е отговорен за 22% по-малко въглеродни емисии от пътник на традиционна авиокомпания, ако летят с един тип самолет по един и същ маршрут.

 

easyJet черпи вдъхновение за реализация на проекта от студентите от британския университет в Cranfield - световен лидер в образованието и научните изследвания в областта на технологиите и управлението. Студентите са измислили идеи как ще изглежда пътуването със самолет през следващите 20 години в конкурс за 20-годишнината на еasyJet, отбелязана през ноември 2015 г. Компанията ще пристъпи към прилагане на технологията съвместно с партньори и доставчици във възможно най-кратък срок, като тестовете й се очакват по-късно през тази година.

 

Концепцията за хибриден самолет използва горивни клеткис водород, съхранявани в долната част на корпуса на самолета. Иновативната система позволява енергията от спирачния процес при кацане да бъде съхранявана и използвана за зареждане на акумулаторните батерии, докато самолетът е на земята (подобно на системата Kinetic Energy Recovery (KERS) в болидите на Формула 1). Енергията може да бъде усвоявана от самолета – например докато рулира – без да се използват двигателите. Заради високите честоти на полетите и късата секторна дължина на операциите, около 4% от общият годишен горивен разход на еasyJet се консумира по време на рулиране. Самолетите на еasyJet рулират средно 20 минути на полет, което се равнява на около 4 милиона мили годишно - аналогично с пътуване до Луната и обратно осем пъти.

 

Всеки самолет ще има електродвигатели в основния колесник и системите за управление ще позволяват на пилотите пълен контрол върху скоростта, посоката и спирането на самолета, докато рулира. Така системата ще намали, ако дори не премахне напълно, необходимостта от буксир за маневриране на самолета на и от стоянките, постигайки по-ефективно време за подготовкана следващия полет и повишаване точността във времето.

Единственият отпадъчен продукт е прясната чиста вода, която може да се използва за зареждане на системите за вода в полет. Концепцията е разработена от инженерния екип на компанията и неговия директор Иън Дейвис, които я развиват съвместно със студентите от Cranfield.

 

 „Концепцията за хибриден самолет е едновременно визия за бъдещето и предизвикателство към нашите партньори и доставчици, за да продължат да работят по намаляване на нашите въглеродни емисии," коментираИън Дейвис.

 

През миналата година easyJet и Cranfield University подписаха тригодишно споразумение за стратегическо партньорство за споделяне на иновации и познания. Като част от събитията за 20-годишния юбилей на еasyJet, студентите участват в конкурс с 4 категории: дизайн на салоните на самолетите, дизайн на самолетите, потребителско изживяване за пътниците на летищата, потребителско изживяване по време на полет. Жури, формирано от представители на easyJet и Cranfield, е получило редица визионерски предложения. Сред другите иновативни идеи на студентите са крила с променлива геометрия по време на полет, специална обшивка тип „акула“, която намалява повърхностното триене с въздуха, в салона - ултралеки седалки с въглеродни влакна, включващи безжични телефони и панели за зареждане на таблети.

 

easyJet оперира флот от над 240 самолета Airbus A319 и А320 със средна възраст 6 години. Авиокомпанията ще започне да получава доставки на A320neo от юни 2017 г., като новите самолети ще бъдат с около 13% - 15% по-добра горивна ефективност спрямо тези, които ще заменят.THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed