27 Апр. 2024

Вие сте тук

Eвропа ще контролира ароматичните вещества в храните

01.10.2012

Храните в Европа ще станат по-безопасни, след като днес Европейската комисия прие два нови регламента, свързани с  ароматичните вещества в храните, съобщи БТА.  

 

Занапред в хранителната промишленост ще могат да се използват само ароматичните вещества, които са включени в списъците с одобрени вещества.


Ароматични вещества, които се използват за промяна на вкуса и/или мириса на храната, отдавна намират безопасно приложение в най-разнообразни храни, например, безалкохолни напитки, сладкарски изделия, зърнени закуски, сладкиши и кисели млека. Сега ароматичните вещества са оценени на ниво ЕС.


Според еврокомисаря  по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали новите законодателни изисквания значително ще подобрят прозрачността на информацията - както за гражданите, така и за промишлеността. Компаниите производителки ще знаят точно какви ароматични вещества могат да се използват в храните .

 

В първия регламент е предвиден нов, валиден за целия ЕС, списък на ароматичните вещества, които могат да бъдат използвани в храни. Той ще се прилага от 22 април 2013 година, като така се дава на промишлеността на ЕС време да се приспособи към новите правила. Всички ароматични вещества, които останат извън списъка, ще бъдат забранени след 18-месечен период на постепенно извеждане от употреба.


Във втория регламент се предвиждат преходни мерки по отношение на други ароматизанти, като например ароматичните вещества, получени от нехранителни материали. Той ще се прилага от 22 октомври 2012 година.


В новия списък са включени над 2100 разрешени ароматични вещества. Други 400 ще останат на пазара на ЕС, докато Европейският орган за безопасност на храните не приключи оценката им. Те се използват отдавна и вече са били оценени като безопасни от други  организации.


Списъкът ще е достъпен в онлайн база данни и ще позволява на потребителите, предприятията в областта на хранителната промишленост и на националните органи за контрол на храните лесно да определят кои ароматични вещества са разрешени и кои - не.

 

За да бъде разрешено използването на едно ароматично вещество, то трябва да  отговаря на следните условия:


- да има научни доказателства, че то не създава риск за здравето на потребителите на равнището на предлаганата употреба;
- употребата му не води до заблуда на потребителя.


При разрешаването на ароматичните вещества могат да се вземат предвид и други фактори от етичен или екологичен характер, или свързани със съобразяване с традициите.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed